Hlavní obsah

Rod Walderode majetek za tři miliardy zpět nedostane, rozhodl opět soud

Semily
Aktualizováno

Okresní soud v Semilech ve čtvrtek zamítl nárok Karla des Fours Walderodeho v restituční kauze, v níž jde o majetek zhruba za tři miliardy korun. Vrácení se jeho rodina domáhá 29 let. Majetky byly zkonfiskované podle poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše.

Soud v Semilech zamítl nárok Walderodeho na zkonfiskovaný majetek za 3 miliardyVideo: Vladimír Prouza, Právo

 
Článek

Soudce Michal Polák, jenž v roce 2017 pozemky a nemovitosti, včetně zámku Hrubý Rohozec u Turnova, Walderodům přiřkl, respektoval letošní verdikt brněnského nejvyššího soudu (NS) o neoprávněnosti rodu Walderode restituovat.

„Názor NS plně respektuji. Sílu to změnit má pouze Ústavní soud,“ prohlásil Polák.

Nejvyšší soud odmítl jednu ze tří nezbytných restitučních podmínek: Walderorodeho osvědčení o znovunabytém čs. státním občanství, které mu bylo uděleno v roce 1947 tehdejším ministerstvem vnitra.

Kauza Walderode nekončí, restituentka podává ústavní stížnost

Krimi

Třicetiletá kauza čtvrtečním nepravomocným rozsudkem semilského soudu zdaleka nekončí.

Manželka zesnulého šlechtice, vídeňská právnička Johanna Kammerlanderová, které semilský soud nepravomocně uložil zaplatit soudní výlohy, podala proti verdiktu NS ústavní stížnost.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kauza Walderode opět u soudu v Semilech.

„Ústavní soud odpověděl za týden, zdůrazňuji za týden, což zračí prioritu tohoto sporu. Sdělil, že se tím bude zabývat hned, jakmile bude věc pravomocně ukončena. To může trvat roky, vezmu-li v potaz, že totéž musí v Semilech proběhnout u všech soudů, které měly s tímto případem co dělat,“ míní právník restituentů Roman Heyduk.

Kammerlanderová se semilského soudu tentokrát nezúčastnila. „Vzhledem ke svému věku zůstala ve Vídni,“ podotkl Heyduk.

Pyrrhovo vítězství

Polákův rozsudek, jenž NS smetl ze stolu, posléze potvrdil Krajský soud v Hradci Králové.

Verdikt prostřednictvím dovolání u NS napadlo město Turnov, Lesy ČR, Státní pozemkový úřad a Národní památkový ústav, jimž restituce tři desetiletí zabraňují s majetkem požadovaným Walderody volně nakládat.

Nejvyšší soud vrátil restituční případ Walderode semilskému soudu

Domácí

„Jde trochu o Pyrrhovo vítězství. Soudy zřejmě potrvají ještě řadu let. Restitucemi zatížené pozemky brání v Turnově rozvoji průmyslové zóny, výstavbě a dotacím,“ okomentoval verdikt NS turnovský starosta Tomáš Hocke (nezávislý).

„Chceme, aby v této záležitosti zavládla právní jistota. Doposud na Turnovsku vládne nejistota,“ prohlásil ve čtvrtek právní zástupce jedné ze zúčastněných stran semknutých v tzv. protiwalderovské koalici Martin Mikyska.

Ve hře mimosoudní dohody

Vleklost Walderodových restitucí vrací do hry mimosoudní dohody mezi restituenty a osobami, po nichž požadují majetek.

Majitelé, kteří doposud nemohou s majetkem volně nakládat, zaplatí dědičce dohodnutou sumu, načež ona stáhne žalobu.

„Říkejme tomu odstupné. Poslední roky se to odmítalo, protože jsme si mysleli, že konec sporu, který se vyvíjel v náš prospěch, je v dohledu. Doktorka Kammerlanderová je ročník 1947, takže tyto dohody opět nabývají na aktuálnosti,“ potvrdil Heyduk.

„Klientka nepotřebuje peníze. Jde jí hlavně o očištění manžela z nařčení ze sympatií k nacismu. Zároveň ale nemá důvod tyto mimosoudní dohody odmítat,“ doplnil.

„Státní správa a samospráva si něco takového dovolit nemůže,“ reagoval starosta Hocke.

Reklama

Výběr článků

Načítám