Hlavní obsah

Napoleon u Slavkova opět slavně zvítězil

Pod návrším Santon se po dvouleté covidové odmlce uskutečnila opět jedna z největších bojových ukázek vyznavačů vojenské historie v Evropě. Na tisíc uniformovaných vojáků, včetně šedesáti jezdců, kteří se Napoleonova manévru nazvaného Lví skok účastnili, přijelo na slavkovské bojiště z patnácti zemí.

BitvaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

I přes sychravé počasí, kdy ráno ještě bitevní pole pokrýval poprašek sněhu, se na ukázku přijelo podívat několik tisíc návštěvníků. Na vlastní kůži si tak mohli záhy odzkoušet, jak těžké byly blátem obalené boty v době, kdy se zde vítězná bitva malého Francouze, kterého i letos ztvárnil americký herec Mark Schneider, skutečně konala.

„To patří k věci a voják si nesmí stěžovat,“ řekl Právu Josef Pelar z Otrokovic, kterému se mezi vojáky přezdívá Sep a s kolegy vystupuje v uniformě ruského lehkého dělostřelectva. Noci před bitvou trávili v plátěných stanech přímo na návsi v Tvarožné, kde si tito a další podobní nadšenci vybudovali vojenské ležení se vším, co k němu patří. Tedy i otevřenými ohništi, na kterých si v kotlích vařili menáž.

Na Kladensku odstřelili stometrový komín

Domácí

„Noc byla úplně v pohodě, ve stanech máme slámu a ta izoluje možná líp než tři karimatky, dodal jeho kolega Jaroslav Pleva ze Zlína, kterého už na podobné bitevní ukázky doprovází i dcera. Oba muži jsou organizovaní v Československé asociaci přátel vojenské historie.

Foto: Miroslav Homola, Právo

I letos vytvořil postavu Napoleona Mark Schneider herec z USA, který si roli císaře zahrál i v několika filmech. Sám je vyznavačem napoleonské historie a údajně je skutečnému Napoleonovi velmi podobný.

„Na ukázku k bitvě u Slavkova jezdím už třiadvacet let. Kdysi mě sem dovedl kamarád, ovšem to jsem byl ještě jako divák. Ale zalíbilo se nám to natolik, že jsme se stali aktivními členy spolku vojenské historie a účastníme se jiných akcí, například bojových ukázek třicetileté války a podobně,“ dodal pro Právo Pleva.

Jak doplnil hlavní organizátor bitevní ukázky Miroslav Jandora, prezident projektu Austerlitz, akce se připravuje prakticky celý rok.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dělostřelci v akci

„Účastníkům, kterých se hlásí vždy víc, než jich může vystoupit, zajišťujeme spaní, jídlo pro ně i pro koně a také střelný prach, kterého se spotřebuje přes tři metráky, příspěvek na dopravu a podobně. Letos jsou to lidé z patnácti zemí, nejdál z USA, odkud je samotný císař Napoleon, tedy Mark Schneider, pak z Kanady, Belgie, Německa Polska a dalších zemí. Dodnes sem jezdí staří důstojníci i z vojenských akademií, kde se například taktika Lví skok stále vyučuje,“ řekl Právu Jandora s tím, že letošní akce, na kterou se vyjma VIP tribuny neplatí žádné vstupné, přišla na dva a půl milionu korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Útok jezdectva

Na organizaci se podílí celkem asi 180 osob, jimž však už na rozdíl od vojáků před dvěma staletími pomáhá moderní technika včetně vysílaček, které mají i někteří uniformovaní bojovníci v poli.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojenské ležení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám