Hlavní obsah

Na Kladensku odstřelili stometrový komín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libušín

V Libušíně na Kladensku v sobotu odborníci odstřelili stometrový komín v areálu dolu Schoeller. Pozemek má soukromého vlastníka, do budoucna by na něm měl vzniknout nový průmyslový objekt, řekl starosta Libušína Vladimír Eichler (nez.).

Foto: Mapy.cz

Komín v areálu dolu Schoeller v Libušíně

Článek

Odstřel komína sledovaly z prostoru odděleného páskou hloučky lidí, počasí ale podívané moc nepřálo.

„Nebylo prakticky nic vidět, protože byla silná mlha,“ uvedl Eichler. Územní plán na místě vymezuje plochy pro výrobu a skladování. „Měl by tam vzniknout nový objet pro podnikání, nějaká hala nebo něco takového,“ dodal starosta.

Podle webu www.tovarnikominy.cz postavila komín v elektrárně dolu Schoeller v roce 1929 společnost Ing. V. Fischer a spol. Důl známý také jako Šelerka se začal hloubit koncem 19. století a zapsal se do historie jako poslední místo, kde se v regionu dobývalo černé uhlí. Těžba tam skončila v červnu 2002.

Rozhodnutí důl uzavřít urychlil výbuch metanu, který si v roce 2001 vyžádal životy čtyř horníků. Důl v té době vlastnila společnost Českomoravské doly, která musela na Kladensku propustit na 1200 zaměstnanců.

Na Jindřichohradecku explodovala studánka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám