Hlavní obsah

Nákup amerických vrtulníků pro českou armádu může zastavit už jen cena

Právo, Oldřich Danda

Nejpozději v červnu by měla na ministerstvo obrany dorazit nabídka vlády USA na dodávku dvanácti vrtulníků pro českou armádu. Exkluzivní vyjednávání může zhatit už jen to, že Američané budou chtít za vrtulníky příliš vysokou cenu. Senátorům ze zahraničního výboru to ve čtvrtek řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Profimedia.cz

Americké vrtulníky UH-60 Black Hawk od firmy Sikorsky.

Článek

„Vyjednáváme exkluzivně s americkou stranou, ale dokud nepřijde nabídka, tak jsou ve hře i jiní dodavatelé, protože musíme vzít v potaz otázku ceny,“ řekl ministr. Vyjednávání přímo s USA v březnu na návštěvě u prezidenta Trumpa v Bílém domě odstartoval premiér Andrej Babiš.

Metnar podotkl, že Američané mohou požadovat cenu, která bude zásadně přesahovat částku 12,5 miliardy korun, jež má obrana v rozpočtu vyčleněnou na nákup vrtulníků, a poté by se začala obrana rozhlížet jinde.

Ministr tak reagoval na poznámku senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), jestli nelze čekat, že vyjednávání pouze s americkou stranou nevyšponuje cenu příliš nahoru. Ministerstvo obrany na dotaz Práva, jaká je hranice, kdy už bude považovat nabídku za předraženou, nechtělo detailně komentovat.

„Aktuálně čekáme na konkrétní nabídky ze strany americké vlády. Dokud nebudeme znát jejich konkrétní parametry a podmínky, včetně požadované sumy, neexistuje jasná hranice. Nicméně nechceme, aby námi vyčleněný rozpočet na nákup vrtulníků byl nepřiměřeně překročen,“ řekl Právu mluvčí obrany Jakub Fajnor.

Dvě firmy

Česká armáda by mohla získat buď stroje UH-60 Black Hawk od firmy Sikorsky, nebo vrtulníky UH-1Y Venom od společnosti Bell. Nabídku pro českou armádu připravuje Agentura pro obrannou bezpečnost, která je součástí amerického ministerstva obrany, v rámci speciálního programu FMS.

V tomto programu americká vláda prodává svým spojencům americké unikátní zbraňové systémy. Babiš po návratu z USA řekl, že program FMS by měl zajistit obdobné ceny, za které nakupuje americká vláda pro svou armádu. Nabídku včetně ceny bude muset ještě schválit americký Kongres.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vrtulník UH-1Y Venom společnosti Bell.

Víceúčelové vrtulníky se ministerstvo obrany snaží nakoupit už několik let. Loni měla obrana ohlásit vítěze finále výběrového řízení. Tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) ale oznámila, že ani americká, ani italská nabídka nesplnila požadavky.

Američané nabízeli 12 vrtulníků UH-1Y od americké firmy Bell, Italové stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. Podle dostupných informací Bell požadoval 12,6 miliardy korun. Italové nabídli výrazně nižší cenu, pohybující se okolo sedmi miliard korun.

Nákup nových strojů obrana odůvodňuje tím, že se chce zbavit 17 ruských bojových vrtulníků Mi-24/35, protože nechce být závislá na dodávkách ruských náhradních dílů. Mezitím ale tuto strategii obrana přehodnotila a rozhodla 10 z těchto strojů za stovky milionů opravit a provozovat dál. Celkově má armáda 41 provozuschopných vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám