Hlavní obsah

Nadšenci opravují opavský kostel, bývalý horník daroval 50 tisíc

O záchranu a opravy dlouho nevyužívaného kostela svatého Jana Křtitele v Opavě se snaží skupina místních nadšenců za vydatné podpory kulturní veřejnosti. Už loni získali pomocí veřejné sbírky 270 tisíc korun na opravu brány, která je součástí pozůstatků městských hradeb. Dokonce obdrželi dar ve výši 50 tisíc korun od staršího muže, který chce zůstat v anonymitě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na víkendovou komentovanou prohlídku kostela dorazily desítky lidí.

Článek

Sbírku na internetovém portále Startovač organizovali lidé ze spolku Za Opavu spolu s pořadateli festivalu Hradecký slunovrat ve spolupráci s místní Charitou. Zažili přitom obrovské překvapení, když za nimi přišel hornický důchodce, který chtěl přispět. Když řekl, že chce věnovat 50 tisíc korun, zůstali všichni jako opaření.

„Chodil jsem kolem tohoto kostela už dlouho a díval jsem se, jak chátrá. A tak je dobře, že se o něj někdo postará a že k tomu můžu trochu přispět i já,“ popsal dárce své důvody, proč se rozhodl věnovat tak vysokou částku, a to anonymně.

„Říkal, že nechce, aby se o tom dozvěděli jeho příbuzní, prý by to nedělalo dobrotu,“ řekl Právu spoluorganizátor sbírky Václav Müller z festivalu Hradecký slunovrat.

Po stopách Šikmého kostela aneb Putování Karvinskem a Ostravou

Tipy na výlety

Dárců však byly stovky, a přestože sbírka na Startovači již skončila, lidé stále různými formami přispívají. Projekt záchrany kostela podpořila i řada známých osobností, například spisovatelka Karin Lednická či ekonom Tomáš Sedláček.

Nyní se nadšenci snaží v kostele pořádat komentované prohlídky, knižní burzu a kulturní akce, aby získali na opravu další peníze. O víkendu sem v rámci Noci kostelů dorazily stovky lidí, na které kromě prohlídky čekal i další program včetně koncertu písničkářky Moonshye.

Aktuálně probíhá převod památky ze správy opavských minoritů na spolek, který se bude o rozvoj kostela starat. Následovat budou žádosti o dotace a další akce, na kterých se budou vybírat příspěvky. Peněz je potřeba hodně - klenba je popraskaná vlivem vlhkosti a dopravy na přilehlých silnicích, do střechy zatéká.

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Cestování

Jen náklady na zajištění zdiva jsou vyčísleny na více než dva miliony korun. „Až proběhne sanace, chceme se pustit i do výměny střechy, protože ta, kterou kostel má od rekonstrukce v roce 1951, je ve špatném stavu,“ řekl během víkendové komentované prohlídky Dalibor Halátek ze sdružení Za Opavu.

Kostel založený Přemyslovcem Mikulášem II. Opavským se nachází uprostřed jedné z nejrušnějších opavských křižovatek v blízkosti zbytků městských hradeb. Památka, která je historicky spojená s rytíři s bílým křížem, takzvanými johanity, je už několik let nepřístupná, a přestože skrývá cenný historický mobiliář, minorité již pro ni nemají využití, a proto byla řadu let uzavřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám