Hlavní obsah

Nádor prsu bývá u mladých žen horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riziko rakoviny je v Česku obecně spojované s vyšším věkem, ne vždy to však platí. To se týká i zhoubných nádorů prsou. U této závažné diagnózy jsou dokonce horší vyhlídky, projeví-li se v mladém věku.

Foto: archiv, Právo

Mamografické vyšetření mladých žen se používá jen tehdy, jestliže v rodině byla rakovina prsu.

Článek

Důvodů je hned několik: u starší pacientky je větší pravděpodobnost, že se nemoc odhalí včas. „Mladé pacientky nespadají do screeningu. Nemají důvod chodit na vyšetření, protože mají pocit, že se jich to netýká,“ řekla Právu Katarína Petráková, specialistka na nádory prsu z brněnského Masarykova onkologického ústavu. „Navíc prsa v mladém věku jsou obecně hůř vyšetřitelná,“ dodala.

Jak ukázal nešťastný případ operní pěvkyně Patricie Janečkové, která na zhoubný nádor prsu nedávno zemřela v pouhých 25 letech, zákeřná nemoc se nevyhýbá ani mladým pacientkám.

Dvacetileté pacientky

„Obecně případy nádorů prsou stoupají, a to i u žen v mladém věku. Vidíme u nás pacientky od dvaceti let. U nich je to většinou podmíněné geneticky,“ uvedla Petráková.

Ostrava se rozloučila s pěvkyní, která ve 25 letech podlehla rakovině

Kultura

Právě mutace genu BRCA1 nebo BRCA2, která se dědí, většinou může za propuknutí rakoviny prsu nebo vaječníků. A takové onemocnění může mít horší průběh, což je další důvod, který mladé pacientky v boji s nemocí znevýhodňuje. „U mladších, kdy je nádor často geneticky podmíněný, může být agresivnější,“ řekla Právu Petra Adámková, ředitelka organizace ONKO Unie.

„U starších pacientek se většinou nemoc odhalí při screeningu, a je tedy i lépe léčitelná, pokud jde o rané stadium,“ uvedla Adámková. Dodala ale, že nádory, za jejichž vznik může genetika, umí moderní medicína lépe léčit.

„Terapie u těchto typů nádorů může být cílená, umí nádor lépe zasáhnout,“ řekla. Pro ženy, za jejichž nádor může mutace genu BRCA, je vhodná inovativní léčba pomocí takzvaných PARP inhibitorů, která je vysoce účinná.

Mutace genu BRCA: vyšší hrozba nemoci

Zdravotní pojišťovny hradí vyšetření na rakovinu prsu ženám od 45 let výše, a to jednou za dva roky. Na mamografické vyšetření odesílá ženu zpravidla praktický lékař nebo gynekolog.

Pojišťovny hradí i vyšetření na mutaci genu, která je za nádor zodpovědná, pouze ale pokud nemoc už zasáhla pacientku samotnou, případně její příbuzné.

„Dostupnost testování na mutaci genu BRCA se za posledních pět až osm let zvýšila. Nejčastěji vyšetřujeme lidi s nádory nebo ty, co mají nádor v rodině,“ řekl Právu Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a FN Bulovka. Na vyšetření se lidé mohou klidně objednat, pokud mají obavy. Pokud ale nesplňují uvedená kritéria, musí si test zaplatit, stojí zhruba 30 tisíc korun.

„Pravděpodobnost přenosu mutace genu z rodiče na dítě je až padesát procent. Jakmile ji zjistíme u nemocného člověka, nabídneme vyšetření i příbuzným,“ uvedl Zikán. Samotná přítomnost mutace genu nemusí ještě znamenat, že se rakovina v budoucnu projeví, pravděpodobnost je ale až 87 procent.

„Šance, že se rakovina prsu u člověka s defektem tohoto genu projeví, je desetkrát vyšší. U rakoviny vaječníků je to dokonce dvacetkrát až třicetkrát,“ řekl lékař. Jen v Česku podle něj nyní žije několik desítek tisíců lidí, kteří tuto mutaci mají, ale nevědí o tom.

Podceňovat prevenci rakoviny děložního čípku se nemusí vyplatit

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám