Hlavní obsah

Ostrava se rozloučila s pěvkyní, která ve 25 letech podlehla rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo v srdci žije, neumírá. Budu ti zpívat, Bože můj, před tváří andělů. Takové citáty a mnohé další se objevily v sobotu dopoledne v ostravském kostele Svatého Ducha, kde se konalo rozloučení teprve s pětadvacetiletou operní pěvkyní Patricií Burdou Janečkovou. Patřila mezi největší české talenty, bohužel ji zabila rakovina prsu.

Pohřeb Patricie Burdy JanečkovéVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Ostravský kostel byl od 11 do 13 hodin otevřený pro veřejnost. S Patricií, která sbírala pěvecká ocenění po celém světě, se přišlo rozloučit několik stovek lidí. Pak se kostel uzavřel a s umělkyní se rozloučila v soukromí jen rodina a pozvaní hosté.

„Pracuji v Národním divadle Moravskoslezském jako uvaděčka, takže jsme se s Patricií vídávaly i v zákulisí. Byl to velice hodný a milý člověk, který si takovýto osud nezasloužil. Doufáme všichni, naše divadelní rodina, že už v nebi zpívá s anděly,“ svěřila se například Právu Tereza Krmášková po odchodu z kostela.

Velice těžké chvíle nyní prožívá i manžel Patricie, herec ostravské Komorní scény Aréna Vlastimil Burda. Jejich svatba se konala letos v červnu. Na sociální síti Facebook poděkoval všem, kteří jemu a rodině vyjadřují upřímnou soustrast. „Tuhle srdcervoucí bolest jen částečně mírní pocit, spíš víra, že Paťce už je opravdu lépe. Zaslouží si totiž jen to nejlepší. Bojovala statečně, pokorně, skromně, dokonce s vtipem a se svým krásným úsměvem…,“ napsal Burda a své ženě poděkoval. „Byla, je a bude dál upřímně milovaná, obdivovaná, inspirativní a nezapomenutelná…,“ dodal manžel Patricie.

K odchodu talentované operní pěvkyně, kterou veřejnost poprvé ve velkém zaregistrovala v jejích třinácti letech, když zvítězila v hudební soutěži Talentmánie, se vyjadřují i další čeští a zahraniční umělci. Všichni se shodují na tom, že odešla příliš brzy.

Ona samotná si však alespoň zčásti svůj sen splnila. V rozhovoru pro Právo a server Novinky.cz totiž coby třináctiletá uvedla: „Zpívám od čtyř let hlavně pro radost sobě a lidem kolem sebe. Nejraději zpívám operní árie. Samozřejmě že i poslouchám klasiku, opery. Ale mám ráda i pop ze starších let, například Beatles, ABBU nebo Michaela Jacksona,“ líčila Patricie a dodala, že hudbě a zpěvu se chce věnovat i nadále: „Můj sen je stát se operní zpěvačkou.“

Zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, bylo jí 25 let

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám