Hlavní obsah

Nabídku kandidovat za SPOZ by přijal Pecina, Kohout a Fischer by odmítli

Nabídku SPOZ na místo na kandidátce by z ministrů končící vlády premiéra Jiřího Rusnoka přijal šéf resortu vnitra Martin Pecina. Další, jako ministr financí Jan Fischer či ministr zahraničí Jan Kohout o kandidaturu zájem nemají. Další by ji zvážili či odmítli.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina

Článek

Diplomat Kohout o místo ve Sněmovně zájem nemá. "Nemám v úmyslu kandidovat do Poslanecké sněmovny za žádný politický subjekt," řekl Kohout, který kvůli vládnímu angažmá pozastavil členství v ČSSD.

Být v barvách SPOZ se nechystá ani Fischer. "Žádná z politických stran se mnou nejedná o místě na volební kandidátce, a pokud bude moje další působení ve veřejné sféře, tak pouze v pozici odborníka a profesionála, nikoli pod praporem politické strany," sdělil Fischer. Další působení po odchodu z vlády bude podle něj záviset na konkrétní nabídce.

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádná schůze Parlamentu ČR za přítomnosti vlády premiéra Rusnoka. Na snímku Jan Fischer

Ministr školství Dalibor Štys zatím nabídku SPOZ, aby za stranu kandidoval v předčasných volbách, nedostal. Pokud by nabídka přišla, Štys by ji nepřijal, sdělilo ministerstvo.

Pecina by nabídku přijal, další by ji zvážili

Ministr vnitra Martin Pecina by nabídku naopak přijal, pokud by ji dostal. Rozhodne se ve čtvrtek, připomněl.

Ministr zemědělství Miroslav Toman žádnou nabídku neobdržel, pokud by ji dostal, pak ji bude zvažovat jako "každou jinou nabídku".

Debatu o kandidatuře by neodmítl ministr pro místní rozvoj František Lukl, který stále zůstává i starostou Kyjova. "Pro mě je nejpodstatnější zdárné splnění ministerské mise a realizace aktuálních úkolů, které se týkají EU fondů - smysluplné dočerpání těch stávajících a nastavení nového programového období. Pokud bych viděl, že mi zbývá čas na kampaň, pak teprve mohu uvažovat o možné kandidatuře. Pak bych debatoval o tom, zdali se protneme programově či personálně. V tuto chvíli tak nemohu kladně odpovědět na podanou nabídku. Debatu ale neodmítám."

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Jasné ano či ne k případné své kandidatuře v řadách zemanovců zatím neřekl ministr práce v demisi František Koníček. "Neuvažoval jsem o tom," sdělil.

Nabídku neočekává odstupující premiér Rusnok ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta dává přednost nabídce ČSSD, která chce, aby bojovala o hlasy voličů v Ústeckém kraji. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám