Hlavní obsah

Na Zlínsku platí kvůli africkému moru prasat stav nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Zlínském kraji byl v pondělí po poledni vyhlášen stav nebezpečí. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) rozhodl o jeho vyhlášení kvůli tomu, aby se podařilo zabránit šíření afrického moru prasat. Kolem ohniska nákazy by měl vyrůst 45 kilometrů dlouhý elektrický ohradník.

Foto: Právo

Článek

Podle Čunka doplní elektrický ohradník již instalované pachové ohradníky, které rovněž mají udržet divočáky v regionu. Instalace by měla začít již koncem týdne. Kraj zatím nepočítá s pomocí armády.

Foto: Mapy.cz

Zamořená oblast africkým morem na Zlínsku

 Oblast zamořená africkým morem na Zlínsku.

Policie by měla začít intenzivně kontrolovat vyhlášený zákaz vstupu do lesa s domácími zvířaty. V ohnisku nákazy i nadále platí zákaz odstřelu divokých prasat.

O vyhlášení stavu nebezpečí požádal v souvislosti s africkým morem prasat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Krizové stavy
Stav nebezpečí je vyhlašován jako bezodkladné opatření, jsou-li ohroženy životy, zdraví, majetek či životní prostředí. Na dobu určitou jej vyhlašují hejtmani, případně pražský primátor.
Dalšími krizovými stavy jsou stav nouze, stav ohrožení státu a válečný stav.

Reklama

Související články

Zamořené pásmo je třeba zčásti oplotit

Zabránit nakaženým divokým prasatům ve volném průchodu z pásma zamoření do dalších částí okresu Zlín chtějí úředníci Zlínského kraje. Po veterinářích Zlínský...

Výběr článků

Načítám