Hlavní obsah

Na západě Čech odstartovaly houbařské žně, začaly růst hřiby i klouzky

Právo, Rudolf Voleman

V lesích na západě Čech začaly ve velkém růst houby. Dají se najít hříbky, křemenáče, kozáky, ale i klouzky a tu a tam i lišky. Někde rostou jen po okrajích lesa, jinde lze ale i v hustém méně vzrostlém lese nalézt třeba deset hřibů na jednom místě.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Hřib

Článek

„Houbařský ráj. Tolik hřibů jsem ještě neviděla. Musela jsem si sundat kabát a ten je taky plný hub,“ uvedla na sociálních sítích Soňa Vitnerová z Jenišova na Karlovarsku, která houby nasbírala společně se svým přítelem Tomášem u Mariánských Lázní.

A hned druhý den na Facebooku připojila další tři fotografie plného koše hub. „Den číslo dva – 120 hříbků,“ konstatovala.

Foto: Tomáš Poláček

Soňa Vitnerová našla u Mariánských Lázní plný koš hřibů.

„Na prvním místě, kde jsme zastavili, tak jsme prakticky nic nenašli. Pak jsme ale popojeli až k Šindelové na Sokolovsku a tam jsme během chvíle nasbírali asi třicet praváků,“ uvedl Roman Šilpoch z Karlových Varů-Počeren.

„Ano, už to začalo. Hlavně to roste kolem Mariánských Lázní a pak kolem Šindelové,“ potvrdil meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku.

„Je ale nutné vědět, že houby zatím rostou pouze do nadmořské výšky asi 750 až 800 metrů. Nahoře foukal v posledních dnech vítr, a to houbám moc nepřeje. Mluvil jsem s bývalým šéfem horské služby na Božím Daru Rudolfem Chladem, ten chodí s vnoučaty, ale houby tam nahoře ještě nerostou,“ pokračoval.

Déšť pomohl pravým hřibům

Nejvíce podle něj roste pravých hřibů. „Pomohl tomu hlavně déšť, který v Karlovarském kraji panoval v neděli. To napadlo u Ostrova kolem třiceti milimetrů, a v Ašském výběžku dokonce pětašedesát milimetrů vody,“ prozradil Kovařík.

Češi sestavili celosvětový atlas rozšíření hub

Věda a školy

„S tím byly spojené mlhy, slunce už nemá tu sílu a vodu z lesů nedostane. Navíc přeháňky mají trvat tady až do středy, takže lze očekávat další zalévání lesů,“ konstatoval s tím, že příroda v tuto dobu už vodu příliš nespotřebuje, takže jí dost zbude právě na houby.

Po zdařilém květnu a červnu lze podle Kovaříka čekat i v září a v říjnu dobrou sezonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám