Hlavní obsah

Češi sestavili celosvětový atlas rozšíření hub

Novinky,

Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR vytvořili za podpory Grantové agentury ČR databázi složení houbových společenstev všech suchozemských oblastí Země. Databáze napříč kontinenty jménem GlobalFungi nyní obsahuje přes 20 tisíc vzorků a více než 650 milionů pozorování jednotlivých druhů hub publikovaných ve více než 200 studiích.

Foto: Tereza Vlková – Mikrobiologický ústav AV ČR

Hřib smrkový (Boletus edulis) na ilustrační fotografii.

Článek

Databáze GlobalFungi je veřejně dostupná a má umožňovat všem zájemcům hledat, kde jsou rozšířené jednotlivé druhy či rody hub.

„U konkrétního druhu nebo rodu se zobrazí environmentální parametry, které charakterizují místa jejího výskytu. Studovat lze také složení celých společenstev v konkrétních lokalitách,“ vysvětlil Petr Baldrian, vedoucí laboratoře environmentální mikrobiologie Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Většina vzorků podle něj zahrnuje půdní společenstva a společenstva hub, která žijí v symbióze s rostlinami.

Tříletá práce

Na sestavení databáze pracoval tým třiceti vědců po dobu tří let. Výsledky hledání je možné vizualizovat, přidávat nové studie a pokládat dotazy, rovněž získaná data nově analyzovat a vyhodnocovat.

Po deštích více spodní vody v zemi, píce i hub. Méně kůrovce

Domácí

Houby, ať už jako zdroj potravy lidí, rostlin a živočichů, nebo naopak jako původci jejich nemocí, mají podle odborníků velký ekonomický i ekologický význam.

Analýza dat o výskytu hub spolu s údaji o klimatických podmínkách na lokalitách výskytu může přinést například nové poznatky o tom, jak houby zareagují na budoucí vývoj klimatu, soudí Baldrian.

Sestavení tak obří databáze by nebylo možné bez pokroku ve vývoji metod sekvenace DNA, který umožnil podrobně popsat společenstva hub v environmentálních vzorcích.

V Česku se šíří nové druhy klíšťat. Vědci prosí veřejnost o pomoc

Věda a školy

„Zejména vědcům, ale i laikům tak dáváme do rukou nástroj, jak se v záplavě dat a vědeckých prací, které studují složení společenstev hub, zorientovat a získat odpověď na široké spektrum otázek týkajících se ekologie hub,“ poznamenal mikrobiolog.

Reklama

Související články

Srážky pomohly. Rostou

Vydatné deště, které v posledních týdnech nabraly na intenzitě, houbám svědčí. I když houbařská sezona letos ještě pořádně nezačala, v lesích či na loukách už...

Výběr článků

Načítám