Hlavní obsah

Češi se ve sbírce složili Ukrajině na tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky pomoci 11 288 dárců se v rámci kampaně Dárek pro Putina podařilo vybrat 33 milionů korun na pořízení modernizovaného tanku T-72 Avenger pro Ukrajinu. V rámci pokračování kampaně mohou nyní lidé přispět na munici nejen pro tank, ale též pro děla, raketomety, houfnice či minomety.

Foto: Dárek pro Putina

Tank T-72, na který se lidé složili.

Článek

Kampaň na pořízení tanku garantovalo ministerstvo obrany, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) všem dárcům po vybrání potřebných financí dopisem poděkovala.

V dopise rovněž připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin oslaví zanedlouho narozeniny a takovýto „pořádný dárek“ si zaslouží.

T-72 Avenger je stroj modernizovaný na úroveň tanků třetí generace. Tříčlennou posádku chrání reaktivní pancéřování, stroj disponuje nočním viděním i moderními komunikačními prostředky. Ukrajinská armáda už tanky T-72 disponuje, a proto se kampaň zaměřila právě na pořízení tohoto modelu.

Tank dostal jméno Tomáš odkazující k prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi.

Již dříve byly v rámci Dárku pro Putina vybrány peníze na pořízení dronů, přispět lze i na drobný spotřební materiál pro vojáky. Dalším cílem kampaně, kterou na jaře odstartoval podnikatel Dalibor Dědek, je nyní pořízení munice pro tanky T-72, ale rovněž pro raketomety RM-70, houfnice a minomety.

„Intenzita palby v některých úsecích rusko-ukrajinské fronty se v určitých fázích množstvím spotřebované munice přibližuje největším bitvám druhé světové války,“ připomněli organizátoři s tím, že cílovou částkou pro pořízení munice je 40 milionů korun.

Doposud bylo na jednotlivé projekty vybráno přes 213 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám