Hlavní obsah

Na tiskovku vlády vtrhli demonstranti

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

O pozdvižení na středeční tiskové konferenci po jednání vlády se postarali dva demonstranti, kteří se objevili mezi novináři. Těla měli pomalovaná modro-žlutými barvami a proukrajinskými hesly. Oba muže odvedla ochranka.

BEZ KOMENTÁŘE: Na tiskovku vlády vtrhli demonstrantiVideo: Novinky

 
Článek

Během brífinku ve Strakově akademii se zničehonic z řad novinářů zvedli dva muži, svlékli se do půli těla, stoupli si na židle a natáhli mezi sebou vlajku EU tak, aby zakryla výhled televizních kamer. Na rukou, hrudi a zádech měli namalované ukrajinské vlajky a nápisy „Odvahu, premiére” nebo „Nebuďte s Putinem”.

Ochranka zareagovala až po chvíli, muži se nebránili a nechali se ze sálu odvést.

Muži se hlásí ke skupině oMEN a svou akcí naráželi na premiérův vlažný vztah k protiruským sankcím.

„Pane Sobotko, jste premiérem České republiky. Nebuďte kumpánem lobbistů strojírenských firem obchodujících s putinovským Ruskem!” uvádí prohlášení, které aktivisté rozdali novinářům.

Foto: Václav Lang, Novinky

„Pánové byli bezpochyby neozbrojeni. Myslím si, že vyjádřili nějaký svůj názor, ostatní nevíme,“ prohlásil později vicepremiér Pavel Bělobrádek.

„Domnívám se, že tady rozhodně není žádná proputinovská nálada, jak to měli pánové napsáno. Myslím si, že pan premiér má svůj odlišný názor na sankce než třeba já, ale to je věc druhá,“ dodal.

Akreditovali se jako novináři

„Byli jsme svědky jakési demokracie,“ komentoval dění na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický. „Kdybychom tohle měli vymycovat, tak se zařadíme do nějakých byzantských geografických šířek,“ podotkl.

„Podle všeho to byli vaši kolegové, kteří měli novinářské průkazy, takže to byli novináři, kteří mají platný novinářský průkaz, prošli standardní kontrolou tady na úřadu vlády, prošli rentgenem, a tedy není možné, aby nesli nějakou zbraň. Protestovali způsobem, jakým protestovali,“ zhodnotil situaci ministr vnitra Milan Chovanec.

„Celou situaci vyhodnotíme a možné rozhodnutí, které může úřad vlády přijmout, je to, že například bude novináře akreditovat přímo na jméno, což ztíží práci těm slušným,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám