Hlavní obsah

Na termín k alergologovi či kardiologovi se čeká i déle než tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pylová sezona je noční můrou všech alergiků. Ještě horší však je, že když se nyní objednají k lékaři, často se stane, že je může přijmout až v létě. Neúnosně dlouhé čekací doby jsou i u dalších ambulantních specialistů, především u kardiologů, očních, rehabilitačních lékařů a dalších, kde pacienti čekají déle než tři měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Alergologové mají nyní, v době pylové sezony, čekací dobu i několik měsíců

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který si nechalo zpracovat Sdružení ambulantních specialistů. Šetření mezi lékaři ukazuje, že čekací doby pro nové pacienty v některých krajích často přesahují tři a půl měsíce.

Průměrná čekací doba na alergologii v Karlovarském kraji je čtrnáct týdnů, podobně jsou na tom kardiologie na Vysočině, v Libereckém, Moravskoslezském či Ústeckém kraji. U některých oborů je běžné čekat až tři čtvrtě roku.

„Z našeho šetření vyplývá, že neplatí, o čem nás přesvědčuje ministerstvo zdravotnictví, že je u nás situace úplně v pořádku. Čtrnáct týdnů je pro alergického pacienta, který se o své alergii zrovna dozvěděl, opravdu dlouhá doba,“ uvedl pro Novinky a Právo předseda SAS Zorjan Jojko. Mnohé ordinace mají podle něj stop stav a pacienty už nepřijímají. Dlouhodobě je to problém například dětské psychiatrie, týká se to ale i očních lékařů.

Jojko: Lékařů ubývá, hrozí nám průšvih

Domácí

„Alarmující situace je ale u očních lékařů, kteří mají plnou kapacitu, a péče je nedostupná ve více krajích. Naopak ORL je jeden z oborů, který funguje takřka bez objednání, a to platí ve všech krajích,“ řekl Jojko. „Je to ale dáno tím, že se podobně jako chirurgové z velké části starají o akutní případy. Pacienti tam nečekají týdny od objednání, ale musí počítat s tím, že stráví i několik hodin v čekárně, než na ně přijde řada,“ dodal.

Stop stav hlásí i logopedické ordinace. Krizová situace je v tomto oboru především v Jihočeském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Na odborníka, který léčí vady řeči, si obyvatelé těchto krajů počkají v průměru až šestnáct týdnů.

Vláda slíbila peníze

Ambulantní specialisté jednali v posledních týdnech jak s premiérem Petrem Fialou (ODS), tak s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Vláda slíbila lékařům, že finančně podpoří regiony, ve kterých se zdravotní péče nedostává, chce tak motivovat mladé, nastupující lékaře. Měla by přitom vycházet právě z analýz, které má k dispozici Sdružení ambulantních specialistů. Jojko Novinkám a Právu řekl, že rozhodující bude jednání se zdravotními pojišťovnami.

Anketa

Jak často chodíte k lékařům-specialistům?
Výjimečně
49 %
Párkrát do roka
45,2 %
V průměru asi jednou za měsíc
3,6 %
I několikrát do měsíce
2,2 %
Celkem hlasovalo 3831 čtenářů.

„Přístup vlády je logický, přesto jsme z něj trochu nervózní. Už několik let je finančně podporovaná dětská psychiatrie a nevede to k ničemu. K žádnému zlepšení nedošlo,“ uvedl předseda Sdružení ambulantních specialistů.

Za šest let bude podle Jojka v Česku chybět minimálně čtvrtina ambulantních specialistů. Až 43 procent těchto lékařů je totiž dnes v důchodovém věku. „Mezi obory s největším podílem lékařů nad šedesát let patří bezesporu chirurgie. Chirurgů v důchodovém věku je nadpoloviční většina z celkového počtu 1 059, internistů 675 z celkem 1 357,“ řekl Jojko.

Praktici oprášili mapu ordinací z covidu. Ukáže, kde očkují i proti dalším nemocem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám