Hlavní obsah

Na Štědrý den, některý pátek. Babiš trousí termíny otevření vleků

Na otevření skiareálů, které premiér Andrej Babiš (ANO) během čtvrtečních interpelací avizoval na Štědrý den, dojde dříve. Předseda vlády nejnověji tvrdí, že se tak stane „některý pátek”. Přesný termín podle něj řekne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle Babiše „přišel virus” právě z „lyžovačky v Itálii.”

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Z vyjádření premiéra musí být zmatení nejen provozovatelé horských středisek a hotelů, ale i lyžaři. Jestliže ve čtvrtek Babiš otevíral skiareály na Vánoce, respektive na Štědrý den 24. prosince, který mimochodem připadá na čtvrtek, o den později se situace zcela změnila.

Premiér v pátek v rozhovoru pro Rádio Z mnohoznačně prohlásil, že na lyže budou moci lidé vyrazit již dříve, neboť vleky se rozjedou již dříve.

Babiš: Lyžařská střediska by mohla otevřít na Štědrý den jako v Rakousku

Koronavirus

„Mělo by to být nějaký pátek, ale nechám to na něm (Blatném), jedná se hlavně o managementu front," řekl premiér Rádiu Z.

Virus přišel z lyžovačky

V Česku je podle něj jiná situace než v Rakousku, kde jsou zavřené hotely. „U nás jsou v rámci protiepidemického systému PES otevřené. Když tam lidi budou, chceme jim umožnit, aby lyžovali,” uvedl. Stát pravděpodobně neumožní běžný provoz míst s občerstvením.

„Musí to být za přísných opatření, na začátku roku přišel ten virus z lyžovačky v Itálii,” varoval Babiš.

Lyžařské vleky musí zůstat ve stavu nouze vypnuté

Ekonomika

Nepočítá s tím, že by na hory mohli jezdit zahraniční turisté. „V Rakousku je to pro místní, u nás by to mělo být také jenom pro naše lidi,” uvedl. Kdyby dorazili lidé z ciziny, nebylo by to podle něj dobře. „Epidemie je (v zahraničí) asi tři týdny nebo měsíc za námi, stoupá to všude. Musíme tomu zabránit,” vysvětlil.

Nejhorší Babišův rok

Babiš připustil, že má obavu ze třetí vlny. „Čeká nás plno práce. Tento rok je nejhorší v mém životě a i pro většinu lidí to byl špatný rok. Potřebujeme ho mít za sebou. Doufejme, že ten nový začneme lépe a ta vlna nepřijde. Ale musíme být proto zodpovědní celé Vánoce až do konce roku. Žádné večírky, jak jsme byli zvyklí,” konstatoval.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek řekl, že vláda měla obavu zimní střediska nyní otevřít vzhledem k návratu žáků do škol i dalšímu uvolňování. Ve svém posledním usnesení tedy rozhodla, že vleky a lanovky musí zůstat zavřené zatím do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav. Většinu opatření navázaných na platnost nouzového stavu však obvykle vláda při jeho prodloužení nechává v platnosti, pokud nerozhodne o rozvolňování.

Reklama

Výběr článků

Načítám