Hlavní obsah

Na snížení podpory pro stavební spoření shoda není, tvrdí ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na omezení podpory pro stavební spoření zatím není shoda. Novinářům to při příchodu na vládu řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). A podobně se vyjádřil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který prohlásil, že každá věc v rámci chystaného balíčku opatření má svůj harmonogram projednání a finální podobu pak bude komentovat vláda jako celek.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva premiér Petr Fiala, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr životního prostředí Petr Hladík

Článek

„Určitě mohu říct, že není pravda, že by na tom nějaká koaliční shoda byla. Myslím, že teprve o konkrétních parametrech, o celém balíčku úsporných opatření, která jsou naprosto nutná a zásadní, budeme teprve jednat jako o celku,“ uvedl Hladík.

Reagoval tím na zprávu CNN Prima News, která v úterý informovala, že je na omezení podpory v koalici shoda. U existujících smluv by se podle webu roční podpora snížila na polovinu ze současných 2000 korun, u nových smluv by se zcela zrušila.

„Návrh na snížení, respektive zrušení státní podpory stavebního spoření je v pokročilé fázi koaličního vyjednávání. Státní podpora by se u stávajících smluv mohla snížit na polovinu, tedy na nejvýše tisíc korun ročně. U nových smluv by se podpora mohla zrušit úplně,“ sdělil serveru mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Bartoš: Každá věc má svůj harmonogram

Ke stavebnímu spoření se vyjádřil při příchodu do Strakovy akademie také šéf Pirátů Bartoš. Ten uvedl, že nebude reagovat na ministra financí. „Každá věc má svůj harmonogram projednání. Finální (konsolidační) balíček bude komentovat vláda jako celek,“ sdělil novinářům.

Zrušení podpory stavebního spoření, na které stát loni vydal 4,3 miliardy korun, je jedním z opatření, které kabinetu navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV) ke snížení strukturálního schodku státního rozpočtu, který je nyní více než 200 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v minulosti uvedl, že pracuje se šesti desítkami návrhů, celková úspora by měla dosáhnout 70 miliard korun od příštího roku.

Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen. Loni u nich uzavřelo novou smlouvu zhruba 572 000 klientů a poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun.

Zmrazení platů rozpočet nezachrání, ale je to důležité gesto, míní Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám