Hlavní obsah

Na Sněžce fičel orkán, lanovku museli zastavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Sněžku v sobotu ráno zasáhl vítr o síle orkánu. Podle dat z měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu nejvyšší hory Česka rychlost větru v nárazu dosáhla téměř 124 km/h. Kvůli silnému větru se nerozjel horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Sněžka

Článek

Hranice orkánu činí 117,7 km/h. Kolem 9:00 rychlost větru na Sněžce v nárazech zeslábla na asi 90 km/h. Lanovku provozovatelé zastavili, protože může jezdit do rychlosti větru 60 km/h.

Teplota na 1603 metrů vysoké Sněžce, jejíž podnebí je v Krkonoších výjimečné, se v sobotu ráno pohybovala kolem minus jednoho stupně Celsia. Pocitová teplota byla kvůli silnému větru kolem minus deseti stupňů.

Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem byl ráno vítr výrazně slabší, v nárazech dosahoval rychlosti přes 40 kilometrů v hodině. Na Luční boudě byl podle dat Horské služby Krkonoše jeden stupeň nad nulou a v jejím okolí leželo 68 centimetrů sněhu.

Teploty ve střední Evropě spadnou, pokryje ji sníh

Evropa

Lavinové nebezpečí v Krkonoších je stále na druhém nejnižším stupni z pětidílné stupnice. „Sněhová pokrývka je mokrá až podmáčená. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé,“ uvedl Robert Dlouhý z horské služby.

Hlavní lyžařská střediska ve středních a východních Krkonoších Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Černá hora jsou nadále v provozu. Lyžařům v součtu nabízejí asi 30 kilometrů otevřených sjezdovek s 30 až 70 centimetry sněhu.

Toalety na Sněžce tisícům návštěvníků nestačí

Domácí

Naposledy se v pátek lyžuje v Mladých Bukách u Trutnova a v neděli ukončí sezonu v Herlíkovicích u Vrchlabí.

Podle předpovědi meteorologů by se na horách mělo ochlazovat a teploty by v dalších dnech měly klesat pod bod mrazu. Dnes by mohly přijít do nejvyšších poloh hor sněhové přeháňky.

Sněžku opět sužuje orkán. Za arktické klima může tvar hory

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám