Hlavní obsah

Toalety na Sněžce tisícům návštěvníků nestačí

Počet toalet na nejvyšší hoře Česka, 1603 metry vysoké Sněžce, dávno pro návštěvníky nestačí. Za pěkného počasí sem zavítá až deset tisíc lidí denně. Lidé si tak často ulevují, kde se zrovna dá. Toalety, otevřené pouze v době provozu lanové dráhy, jsou na Sněžce na horní stanici lanovky dvě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Psi si na Sněžce mohou ulevit kdekoliv, u lidí je to horší.

Článek

Využívají je jak polští, tak čeští turisté. Poláci už museli kvůli záchodům, z nichž po desetiletí tekly splašky rourou do údolí říčky Lomniczky, před časem zavřít objekt na vrcholu zvaný létající talíře. Záchody spolu s tamní restaurací zůstávají pro veřejnost léta uzavřené.

Fekálie lanovkou

Projekt potrubí z polské boudy dolů do čističky roky leží v šuplíku na polské straně Krkonoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Toalety se na Sněžce nacházejí jen ve stanici lanovky. Když není lanovka v provozu, nejsou přístupné.

„Týká se to zčásti české části Krkonošského národního parku (KRNAP). To hlavní je ale na Polácích, kteří zřejmě nemají peníze,“ tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

„Sociální zázemí proto zdaleka nestačí návštěvnosti Sněžky, s čímž je nutné něco udělat,“ podotkl náčelník pecké lanovky Jiří Špetla.

Fekálie vozí lanovka ve speciálních kontejnerech na Růžovou horu, kde se přečerpávají do kanalizační šachty. „Děláme to za plné sezony každodenně, odér je cítit v širokém okolí. Pomalu jako ve středověku,“ přiblížil Špetla.

Horská služba odvezla ze Sněžky tři vyčerpané turisty, jeden byl jen v trenkách

Krimi

„Řešením, po němž léta voláme, je napojení na kanalizaci plánovanou Poláky nebo potrubí ze Sněžky na Růžovou horu, odkud vede kanalizační řad do čističky v Peci,“ míní.

Lidé si často ulevují nejen cestou nahoru, ale i na vrcholu Sněžky. Trpí výletníci i přísně chráněná příroda. Kosodřevinu zdobí útržky papírových kapesníků, oblíbeným místem úlevy jsou i signální tyče srovnané do tvaru indiánského týpí.

Regulaci lidí nedovoluje legislativa. Veškerá řešení se ukázala jako nerealizovatelná
Radek Dahný, mluvčí KRNAP

„Samotné vykonání přirozené lidské potřeby v národním parku zakázáno není. Přestupku se dopustí ten, kdo za sebou nechá toaletní papír nebo vykoná potřebu ve volném terénu,“ řekl Drahný, podle něhož jde rok od roku o palčivější problém.

Za vším je neúměrná návštěvnická zátěž. Sněžka trpí tzv. overturismem bez náležité ochrany unikátní přírody. „Regulaci lidí nedovoluje současná legislativa. Veškerá diskutovaná řešení se ukázala jako nerealizovatelná,“ tvrdí Drahný.

Lokality s křehkou přírodou v některých zemích ošetřují speciálními příručními nádobami na exkrementy. „Návštěvník při kontrole doloží, kolik toho během pobytu vyprodukoval. Pokud jde o neúměrně malé množství, vystavuje se postihu,“ říká Drahný. Pro Krkonoše je podobný způsob ochrany podle něj nereálný. „Jde o oblasti s dlouhými treky,“ upřesnil.

Anketa

Jak řešíte potřebu toalety v přírodě?
Ulevím si, když potřebuju, bez ohledu na okolnosti.
5,1 %
Ulevím si, když je vhodné místo a v blízkosti není nikdo další.
81,6 %
Zkouším to vydržet, dokud nedojdu do civilizace.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2176 čtenářů.

Krkonoše praskaly ve švech, pokuty jen pršely

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám