Hlavní obsah

Na rozloučenou si Schwarzenberg přál koledu a československou hymnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu v poledne začne v katedrále svatého Víta na Pražském hradě poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem, který by se v neděli dožil 86 let. Na zádušní mši přijede Schwarzenbergova rodina, přátelé, česká politická reprezentace, hlavy evropských států, česká a zahraniční šlechta. Pohřeb to bude církevní, ale částečně podle scénáře, který si před smrtí stanovil sám Schwarzenberg.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní místo k úmrtí Karla Schwarzenberga

Článek

Přál si, aby československou hymnu zazpívala herečka Jitka Čvančarová. Zaznít by měl slavný latinský hymnus Dies Irae (Den hněvu), který je součástí velkých requiem, jež složil například Amadeus Mozart nebo Antonín Dvořák.

Schwarzenberg napsal, že by se mu líbilo, aby lidé zpívali se sborem, a proto pozvaní návštěvníci dostanou slova. A završením hudebního doprovodu bude jeho oblíbená koleda „Narodil se Kristus Pán“, ke které nikdo text potřebovat nebude.

Arcibiskup pražský Jan Graubner, který bude celou mši celebrovat, poznamenal: „Koleda je při pohřbu nezvyklá, ale on k tomu měl dobrý argument. Říkal: ‚V dějinách nebylo nic většího než narození Krista a nic významnějšího pro můj život a pro mou věčnost,‘“ uvedl arcibiskup.

Velký politik, co měl nadhled a vliv, vzpomínají lidé na Schwarzenberga

Domácí

Na pohřbu jako hlavní mluvčí se svou vzpomínkou vystoupí prezident Petr Pavel. Přijet by měla prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a možná další hlavy států. Očekává se evropská šlechta, jako jsou představitelé Lichtenštejnska nebo Lucemburska.

Czernin: Kdo bude moci, dorazí

Podle senátora TOP 09 Tomáše Czernina dorazí i česká šlechta. „Přijedou Kinští, Lobkowiczové. Nevím, jestli Filip Šternberk, ten je myslím nemocný, ale kdo bude moci, tak dorazí,“ řekl Právu Czernin.

Podle něj byl Schwarzenberg mezi šlechtou respektovaný a oblíbený. „Nikde sice moc dlouho nevydržel, ale nevynechal žádné výročí nebo svatbu. A když nemohl, tak alespoň poslal přání,“ podotkl senátor.

Schwarzenberga znal od mladých let a byl jeho velkým vzorem. „Byl to pro mě takový druhý táta. Když můj tatínek umřel, tak přijel promluvit na pohřeb a měl krásnou a upřímnou řeč, jako by pochovával kamaráda,“ vzpomínal Czernin.

Koleda je při pohřbu nezvyklá, ale on k tomu měl dobrý argument
Jan Graubner, pražský arcibiskup

Veřejnost má ještě v pátek do 22 hodin možnost uctít památku zesnulého v kostele Panny Marie pod řetězem na pražské Malé Straně. Rakev se Schwarzenbergovými pozůstatky zahalená do modro-bílé schwarzenberské vlajky tam je vystavena od středy.

Od té doby se s bývalým ministrem zahraničí přišlo rozloučit skoro 10 tisíc lidí. Místo květinových darů si Schwarzenberg přál, aby jeho příznivci přispěli na obranu Ukrajiny či maltézskému řádu, jehož byl členem. Do sbírky v kostele Panny Marie pod řetězem zatím lidé přispěli statisíci korun.

Po sobotní mši odnesou rakev z katedrály vojáci Hradní stráže. Průvod s rakví se na cestě od oltáře zastaví u Schwarzenberské kaple, zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky.

Po mši budou Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

Obřad na Hradě budou moct v sobotu zájemci sledovat na obrovských obrazovkách na Hradčanském náměstí nebo doma, protože pohřeb budou přenášet všechny televize.

Oslavou života populárního politika pak má být v sobotu odpoledne a večer koncert Karel žije dál v paláci Lucerna na Václavském náměstí.

Smuteční řeč na pohřbu Schwarzenberga pronese Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám