Hlavní obsah

Na Ransdorfa vzpomínají v dobrém i jeho političtí rivalové

Právo, ada, nig, rsk
Praha
Aktualizováno

Úmrtí komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa vnímají jako smutnou zprávu nejen jeho straničtí kolegové, ale i politici z opačného názorového tábora. Lítost v pátek vyjádřili i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek či europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl Právu, že mu je to líto. „Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům. I když jsem s řadou jeho názorů nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem,“ uvedl.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček uvedl, že odešel člověk s obrovským jazykovým talentem a všeobecným přehledem. „V poslední době neměl nejlepší období. Věřím, že s odstupem času to nebude pro jeho politický odkaz určující. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ řekl Právu.

„Je mi to líto. Byl to jeden z nejbystřejších intelektuálů, kterého jsem poznal," uvedl k úmrtí Miloslava Ransdorfa prezident Miloš Zeman. Zeman s Ransdorfem společně v letech 1990-92 zasedali jako poslanci Federálního shromáždění.

Vzdělaný člověk, s nímž se dalo diskutovat

„Co k tomu říct, když zemře kolega, se kterým jste nikdy v ničem nesouhlasil, ale byl to vzdělaný člověk, který měl své zásady. Budiž mu země lehká,“ vyjádřil se pro Právo Kalousek.

„Velice mě to mrzí. My jsme sice pocházeli z opačných pólů, ale určitě jsme spolu po lidské stránce dobře vycházeli. Považoval jsem ho za velmi vzdělaného a chytrého člověka, i když někdy poněkud nepraktického. Myslím si, že s ním bylo zajímavé debatovat a utkávat  se, takže je mi to opravdu líto,” řekl Zahradil.

Úřadující šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík řekl Právu, že jde o nečekanou lidskou tragédii. „Nechci ji dál komentovat, protože nemá žádné politické konotace,“ podotkl.

Ransdorfův stranický kolega a europoslanec Jiří Maštálka vyjádřil nad úmrtím lítost. „Ztratil jsem kamaráda, se kterým jsem v politice strávil pětadvacet let v dobrém i zlém,“ řekl Právu. Ve čtvrtek přitom spolu oba politici cestovali ze Štrasburku autem, přičemž Ransdorf sám řídil.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek uvedl, že osobně Ransdorfa neznal. „Byl to ale nepochybně velmi vzdělaný člověk a významný polistopadový politik. Pro jeho blízké a KSČM je to jistě velká ztráta,“ sdělil Právu.

„Lidsky je mi to líto. Přes všechny politické rozpory to byl kolega v Evropském parlamentu,“ podotkl europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda. Europoslanec Pavel Telička Právu řekl, že se ho úmrtí dotklo, přestože se s Ransdorfem stýkal jen pracovně. „Jako každé úmrtí člověka mě to mrzí,“ uvedl.

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Podle dostupných informací byl europoslanec Ransdorf v pátek ráno nalezen v bezvědomí a následně převezen do pražského IKEM, kde zemřel.

Reklama

Související články

Miloslav Ransdorf zemřel

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) v pátek zemřel ve věku 62 let. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj z KSČM. Podle dostupných informací měla být příčinou...

Výběr článků

Načítám