Hlavní obsah

Miloslav Ransdorf zemřel

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas, jap

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) v pátek zemřel ve věku 62 let. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj z KSČM. Podle dostupných informací měla být příčinou úmrtí mozková příhoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Europoslanec byl v pátek hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Nemocnice hospitalizaci potvrdila, stejně jako Ransdorfova asistentka Helena Suchá.

Ransdorfa v Evropském parlamentu nahradí Jaromír Kohlíček.

KSČM k úmrtí Miloslava Ransdorfa
Ústřední výbor Komunistické strany Čech a Moravy s hlubokým zármutkem oznamuje, že v pátek 22. 1. 2016 náhle zemřel dlouholetý funkcionář KSČM, bývalý poslanec PS PČR a současný poslanec Evropského parlamentu PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc. KSČM ztrácí v Miloslavu Ransdorfovi dlouholetého politického intelektuála.
Politický život s sebou přináší řadu diskusí, výměnu názorů i případných nedorozumění. Miloslav Ransdorf si vždy za svými názory stál, i když mnohokrát proti většině. Jeho přirozeností bylo pomáhat lidem bez ohledu na jejich postavení a společenské zařazení.
Výkonný výbor ÚV KSČM vyjadřuje hlubokou soustrast rodině a všem pozůstalým.

Ransdorf měl cukrovku, Suchá ale nechtěla specifikovat, jaké problémy konkrétně měl.

Suchá Novinkám řekla, že Randsdorf leží v pražském IKEM. Neměla však informace o tom, že by byl v bezvědomí. „Jediné, co vím, že leží v IKEM. Pro zbytek informací budete muset zavolat manželce,“ řekla Novinkám. Politikova manželka Novinkám řekla, že se nebude vyjadřovat.

„Tohoto pacienta jsme přijali,“ konstatovala Veronika Velcová, mluvčí IKEM.

„Dopoledne jsme převezli do IKEM pacienta v bezvědomí,“ řekla Novinkám mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Nepotvrdila, že by šlo právě o europoslance.

V politice byl od roku 1990

Ransdorf vystudoval filosofii a historii na Filosofické fakultě UK. Do politiky vstoupil v roce 1990, kdy zasedal ve Federálním shromáždění. V mezidobí let 1996 až 2004 zastával za KSČM post poslance. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 byl s nejvyšším počtem preferenčních hlasů zvolen europoslancem a mandát obhájil i v letech 2009 a 2014.

Do povědomí širší veřejnosti se Ransdorf, jehož rozhled a znalosti uznávali i političtí oponenti, zapsal i několika kauzami, ať už jde o finanční problémy, kvůli nimž mu hrozila exekuce majetku nebo série dopravních nehod.

Dvaašedesátiletý politik byl nedávno rovněž aktérem kauzy miliónů eur uložených údajně ve švýcarské bance. Byl v ní spolu s dalšími muži ze Slovenska zadržen. Vladimír Huněk, který byl už dříve odsouzen za podvody, skupině poskytl dokumenty, podle nichž zdědil stamilióny eur, které ale blokuje švýcarská banka. Ransdorf tvrdil, že jen chtěl mezi bankou a Huňkem zprostředkovat komunikaci. Ransdorf odmítal, že by se stal obětí podvodu.

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Reklama

Výběr článků

Načítám