Hlavní obsah

Na řadě míst v Česku napadl první letošní sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadě míst České republiky se lidé v sobotu ráno mohli pokochat letošní první sněhovou nadílkou. Sníh napadl nejenom na východě Moravy či v Krkonoších, ale také na Mladoboleslavsku i v Praze.

Na některých místech České republiky napadl první letošní sníh.Video: Pavel Orholz, Aleš Fuksa, Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Místy až čtvrt metru sněhu napadlo v noci na sobotu v horách na severovýchodě Čech. Hřebeny Krkonoš aktuálně pokrývá téměř půlmetrová sněhová pokrývka, vrcholy Jizerských a Orlických hor zasypalo od deseti do dvaceti centimetrů sněhu. Teploty ve vyšších polohách hor se aktuálně pohybují od minus šesti do minus osmi stupňů.

Krkonošské hřebeny podle horských záchranářů umožnují výlety na běžkách a skialpech. Sníh ale neleží na tvrdém zledovatělém podkladu a lyžaři se mohou na některých místech bořit až na zem. „Nezbytná je zimní výbava. Pěší turisté by kvůli ušlapaným kluzkým cestám neměli zapomenout nesmeky, popřípadě sněžnice a nabitý mobilní telefon,“ připomíná Marek Fryš z krkonošské horské služby.

Horští záchranáři museli koncem tohoto týdne transportovat ze Sněžky dvojici turistů, která uvázla na zledovatělém úbočí nejvyšší české hory. Osudnou se turistům staly právě opomenuté nesmeky.

Zima se důrazně ozve

Počasí

Teploty pod bodem mrazu a další očekávaná sněhová nadílka umožní řadě skiareálů zahájit první prosincový víkend lyžařskou sezonu.

Chumelilo také v podhorských oblastech zhruba od 450 metrů nad mořem. Podkrkonoší zasypalo v letošním podzimu vůbec prvně místy deset centimetrů sněhu. Na horských i podhorských silnicích pokrytých uježděnou sněhovou vrstvou se mohou tvořit sněhové jazyky.

Kateřina na ledě, Vánoce na blátě

Několikacentimetrová sněhová pokrývka zahalila v sobotu do bíla východ Moravy. Na silnici se v ranních hodinách držel rozbředlý sníh. Silničáři doporučují jezdit jen se zvýšenou opatrností. „Místy možnost tvorby náledí,“ upozorňují na svém webu silničáři.

V sobotu má svátek Kateřina a podle pranostik by tak v případě dnešní bílé pokrývky měly být Vánoce na blátě.

První sníh i v nižších polohách

V sobotní časné ráno nasněžilo i v lokalitách s nižší nadmořskou výškou, například na Mladoboleslavsku. Kvůli teplotám lehce nad nulou se ale moc velká vrstva neudržela. Silničáři podle mluvčí krajské správy silnic vyjížděli už v noci na sobotu.

„Měli jsme během noci v činnosti 80 sypačů napříč celým Středočeským krajem a nad ránem se počet zvedl nad stovku vozidel. Silnice jsou po chemickém ošetření vlhké nebo mokré, v úsecích, které nejsou ošetřeny, mohou být namrzlé, takže sjízdné s maximální opatrností,“ upozornila mluvčí středočeské správy silnic Petra Kučerová.

První sníh si také užili obyvatelé metropole. Také zde v noci z pátku na sobotu napadlo několik centimetrů sněhu, jenž ovšem přes den začal odtávat.

Foto: Kateřina Sýkorová, Novinky

V sobotu padal sníh i v Příkosicích na Rokycansku.

Sněžilo i na Šumavě

Na Šumavě připadlo v noci na sobotu až dvacet centimetrů sněhu. Novinkám to potvrdila Renata Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

„Nejvyšší sněhová pokrývka je teď na Blatném Vrchu. Ještě v pátek večer tam bylo jedenáct centimetrů sněhu, nyní třicet čtyři,“ porovnala. Podobná situace je na vrchu Plechý, kde meteorologové v sobotu naměřili 26 centimetrů, na Churáňově pak 16.

V Železné Rudě je nově sněhová kamera

Nadšenci projektu WeLoveSumava nově instalovali v Železné Rudě sněhovou kameru. „Lidé na sociálních sítích nás v zimě bombardovali zprávami. Ptali se, kolik napadlo sněhu, jestli už můžou vyrazit na běžky a podobně. Teď se podívají díky online kameře, kterou jsem umístil kousek od domu,“ vysvětlil zakladatel projektu Richard Brož, jenž se inspiroval v Americe.

Doplnil, že zatím jde o zkušební provoz, který budou během následujících dní ladit. V Železné Rudě je aktuálně pět centimetrů bílé nadílky, na Pancíři o dva centimetry více.

Globální teplota zřejmě 17. listopadu poprvé přesáhla o dva stupně předindustriální průměr

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám