Hlavní obsah

Na plzeňské fakultě, kde řeší skandál se stipendii, děkana nezvolili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni v pondělí nevybral kandidáta na děkana. Ten předchozí Lukáš Štich rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům, kteří mu údajně část peněz odevzdávali. Ani jeden ze tří aktuálních uchazečů totiž nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

Foto: ZČU

Fakulta zdravotnických studií na ZČU v Plzni

Článek

Volby se proto budou opakovat, potvrdila univerzitní mluvčí Šárka Stará. „Konalo se první a následně hned druhé kolo. V obou případech nikdo z kandidátů neměl nadpoloviční většinu hlasů,“ sdělila.

O post se ucházel manažer Jan Beránek, lékař Zdeněk Hess a vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence na FZS Jitka Krocová. „Další termín voleb, do nichž se podávají nové přihlášky, v nejbližších dnech stanoví akademický senát,“ upřesnila.

FZS prochází náročným obdobím. Kriminalisté vyšetřují dnes už bývalého děkana Šticha, který měl vysokoškolákům udělovat mimořádná stipendia a část peněz pak chtěl zpět. Na kauzu upozornilo Právo. Jedna ze studentek, jejíž identitu redakce zná, sdělila, že si přišla za rok na 120 tisíc korun. Dále uvedla, že více než polovinu sumy pak vrátila. Pro svá tvrzení předložila důkazy, jako jsou výpisy z účtu nebo SMS, v nichž dostává instrukce od Šticha.

Audit odhalil čtyři podezřelá stipendia v Plzni

Domácí

Toho po únorové medializaci případu vyzval tehdejší rektor univerzity Miroslav Holeček k rezignaci, což učinil. „Na dotčené fakultě stále probíhá audit, který se postupně dotkne celé vysoké školy,“ upřesnila Stará. Holečka následně kvůli podezřelým stipendiím kontaktovalo devět současných či bývalých studentů. „Já osobně jsem dostal pět podnětů. Další čtyři pak přišly přes náš internetový formulář,“ řekl Právu před časem s tím, že vše už předali policistům.

Holečkovi v březnu skončilo funkční období, nahradil ho Miroslav Lávička. Právě on nově zvoleného kandidáta na děkana jmenuje, a to na návrh fakultního senátu.

Akademický senát se zastal exděkana. I přes podezření na čachry se stipendii

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám