Hlavní obsah

Na plicní onemocnění ročně umírá 10 000 Čechů, lékaři to chtějí změnit

Právo, Václav Pergl

Lékaři zveřejnili varovná čísla: na plicní nemoci v České republice každoročně zemře přibližně deset tisíc lidí. Plicní choroby se tak po kardiovaskulárních onemocněních a onkologických stávají nejčastějším zabijákem.

Foto: Profimedia.cz

Rozedma plic čili emfyzém

Článek

„Účinnost preventivních programů v ČR je poměrně malá, a co se týče plicních onemocnění, je málo programů, které jsou na ně zaměřeny. Tento dluh hodláme napravit,“ soudí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

V Česku má 7,4 procenta dospělé populace chronickou obstrukční plicní nemoc a ročně na ni zemře asi dva tisíce lidí. Na astma, které postihuje 5 až 10 procent populace, ročně zemře přibližně sto lidí, na zápal plic 2500 lidí a na rakovinu plic, kterou nově ročně dostane zhruba 6100 pacientů, zemře 5300 lidí. Na tuberkulózu ročně umírá přibližně padesát lidí.

Pacienti přicházejí pozdě

„Jsou to vysoká čísla,“ soudí přednosta kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc, profesor Vítězslav Kolek. Podle něho počty nemocných i mrtvých na nemoci dýchacího systému trvale rostou. Problém je v tom, že mnozí přijdou pozdě, kdy nemoc již nelze vyléčit. To se týká hlavně rakoviny plic.

Odborníci chtějí připravit plicní preventivní programy a jednají se zdravotními pojišťovnami, aby je lidem platily. Jurásková zdůraznila, že jedním z hlavních původců nemocí plic je kouření, s nímž sice zdravotnická veřejnost bojuje, ale „politická reprezentace s ním má problém“.

ČR je také poslední zemí EU, která neratifikovala Rámcovou smlouvu o kontrole tabáku. Přitom tuto smlouvu už ratifikovalo 169 států světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám