Hlavní obsah

Nandu pampovému z Olomoucka hrozilo utracení. Na poslední chvíli se přihlásil zájemce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomoutov
Aktualizováno

Osmičlennému týmu odborníků z olomoucké zoo se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit nandu pampového, ptáka podobného pštrosovi, který několik dnů pobíhal po loukách v okolí olomoucké městské části Chomoutov. Nikdo se k ptákovi vysokému zhruba jeden a půl metru nehlásil a hrozilo mu utracení.

Na Olomoucku se podařilo chytit nandu pampovéhoVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Nandu pampový byl po odchytu převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Novinářům to v pátek řekla mluvčí zoo Iveta Gronská s tím, že zoo si jej z kapacitních i veterinárních důvodů vzít nemohla.

„Celou akci jsme pojali jako nácvik odchytu zvířat, který jsme úspěšně zvládli. Zásah netrval ani hodinu,“ uvedl ředitel zoo Radomír Habáň. Při odchytu pracovníci zoo použili síť, a to poté, co se jim ho podařilo nahnat do prostoru soutoku Moravy a Oskavy.

Odborníci přitom museli podle Habáně postupovat velmi opatrně, aby se nandu při odchytu nezranil. Kvůli poraněné noze či křídlu by totiž musel být utracen.

Na Olomoucku pobíhá nandu pampový

Krimi

Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky připadl v úvahu odchyt s následným předáním zvířete registrovanému chovateli. Pokud by při odchytu nastaly komplikace, tak by přišel na řadu odstřel.

„Střet s tímto zvířetem, jeho pohyb v městské části nebo dopravní nehoda znamená velký problém,“ konstatoval Loyka s tím, že odstřel by byl možný „v souladu s právní úpravou v oblasti myslivosti.“

Volně pobíhající nandu pampový vzbuzoval pozornost obyvatel Chomoutova. Některé z nich překvapil i na procházce. O jeho výskytu opakovaně informoval místní rozhlas, který také vyzýval majitele, aby se přihlásil. Ten tak neučinil.

Foto: Zoo Olomouc

Úspěšný odchyt zvířete na Olomoucku

Místní spekulovali o tom, že pták nebyl řádně registrován a majitel se k němu nyní nemá, aby se vyhnul případné pokutě.

„Možnou příčinou, proč se původní majitel zatím nepřihlásil, může být opravdu skutečnost, že nemá zvíře, potažmo své hospodářství evidované, čímž se dopouští porušení plemenářského zákona,“ okomentovala to Gronská s tím, že pokuta může dosáhnou až výše jednoho milionu korun.

Nandu pampový je nelétavý pták. Samci mohou vážit až 40 kilogramů. Opeřenec, který se dožívá 15 a více let, dokáže velmi rychle běhat. Podle odborníků je to poměrně inteligentní pták. Nandu pampový žije ve stepích a savanách Argentiny, severovýchodní Brazílie a Bolívie.

Foto: Zoo Olomouc

Pštros se pohyboval na loukách na Olomoucku

Foto: Miloslav Hradil

Na Olomoucku se podařilo chytit nandu pampového

Nandu pampový se objevil ve volné přírodě u přehrady Rozkoš

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám