Hlavní obsah

Na Olomoucku pobíhá nandu pampový

Aktualizováno

Již několik týdnů pobíhá na Olomoucku nandu pampový. Není jasné, komu utekl, ale jeho odchyt se zatím nechystá.

Foto: Profimedia.cz

Nandu pampový. Ilustrační foto

Článek

O méně obvyklém případu informovala ve středu Česká televize s tím, že lidé tam nelétavého ptáka pozorují už tři týdny. Nic mu nechybí a potravy má dostatek.

Policie uvedla, že na jeho odchyt se nechystá, ale požádala majitele, aby se přihlásil na linku 158. Kde se zvíře vzalo, není jasné. Není zřejmě okroužkované, a tak je možné, že pochází z nelegálního chovu.

Česká televize citovala Jana Kirnera z olomoucké zoo, který uvedl, že nandu není nebezpečný a drží si odstup od lidí.

Vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka ČTK řekl, že město se ve spolupráci s odborníky ze zoologické zahrady na Svatém Kopečku pokusí ptáka opatrně odchytnout. Pokud by nastaly se splašeným pštrosem problémy, tak připadá v úvahu jeho okamžitý odstřel. „Kdyby totiž vběhl do nedaleké zástavby, tak by mohla vzniknout velmi nepříjemná situace,“ upozornil Loyka. Majitel pštrosa měl podle Loyky několik dní na to, aby se ke svému svěřenci přihlásil, avšak neučinil tak.

Nandu pampový se objevil ve volné přírodě u přehrady Rozkoš

Vaše zprávy

Nandu pampový je pták podobný pštrosovi, který váží asi 23 kilogramů a dožívá se až 15 let. Žije ve stepích a savanách Argentiny, Brazílie a Bolívie. Živí se semeny, plody a listy, málokdy hmyzem. Dovede velmi rychle běhat, i proto je jeho odchycení málo pravděpodobné. Například v Německu mnoho let žije velká populace nandu pampového, kterou ovšem museli začít regulovat.

Uprchlého pštrosa Edu v Brně naháněli strážníci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám