Hlavní obsah

Na Mont Blanku zahynul český turista

Novinky, Pavel Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Pětašedesátiletý český turista zahynul ve středu večer na Mont Blanku. Muž z Prahy, který byl členem zájezdu české cestovní kanceláře, se na vrchol nejvyšší hory Evropy vydal na vlastní nebezpečí, vedoucí výpravy mu totiž výstup kvůli nedostatečným zkušenostem zakázal. Vrcholu turista dosáhl, při sestupu se ale zřítil a několikasetmetrový pád nepřežil.

Článek

Podle informací vedoucího zájezdu, jenž si nepřál zveřejnit své jméno, měla výprava na programu výstup na Gran Paradiso v Itálii a následně klasickou cestu na vrchol Mont Blanku z francouzské strany.

"Právě na Gran Paradisu jsem zjistil, že muž nemá dostatečné zkušenosti na to, aby se s ostatními pokusil dobýt i vrchol nejvyšší hory Evropy. Výslovně jsem mu výstup zakázal, on ale podepsal revers a vydal se na Mont Blanc sám," řekl Novinkám šéf výpravy.

Muž nešel spolu se zbytkem pětatřicetičlenné skupiny a podle dostupných informací vrcholu dosáhl. Při sestupu po hřebeni Goutier se ale z neznámých důvodů zřítil. "Ze stezky se několik set metrů řítil dolů na ledovec. Můžeme se jen dohadovat, co se stalo. Zda byla na vině únava, či byl třeba zasažen padajícím kamenem," dodal vedoucí zájezdu.

Na Mont Blanku, jenž je v prázdninových měsících často vyhledávaným cílem turistů i horolezců, vládne v posledních dnech ideální počasí. Hora si ale přesto vybírá krutou daň.

Za posledních osmačtyřicet hodin se z jejích svahů zřítil vedle českého turisty také francouzský horský vůdce. Skupinu Poláků zase smetla lavina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám