Hlavní obsah

Na letišti v Praze-Kbelích přistálo další letadlo s českými občany z Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vojenské letiště v pražských Kbelích přiletělo ve čtvrtek po půl čtvrté ráno druhé letadlo z Izraele se zhruba 40 evakuovanými českými občany. Na palubě letounu bylo také několik dětí. Již v noci na středu se prvním letem s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo prvních 34 Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Přílet vládního speciálu s českými občany z Izraele

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání vlády oznámil, že během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů.

O repatriačním letu se někteří cestující podle svých slov dozvěděli ve středu v dopoledních hodinách. „Informace však nebyly úplně jasné. Nebyli jsme si jistí, zda bude nějaký let vybaven,“ sdělil novinářům jeden z cestujících, kterého sobotní útok zastihl na předměstí Tel Avivu.

V první chvíli jemu a jeho ženě nedošlo, že se nějaký útok děje. První informace o úderu Hamásu zaznamenal až po zprávě přátel a rodiny z České republiky, kteří se strachovali o jejich bezpečí. V pondělí po útocích severně od hlavního města Izraele se pak ale museli schovávat v protiraketových bunkrech.

„Když jsme se v neděli dívali na letenky od soukromých společností, tak jsme je bohužel nekoupili. Následně pak žádný ze zvažovaných letů již neodletěl. V systému Drozd jsme registrováni nejdříve nebyli,“ sdělila další cestující. Ambasáda ji o odletu letadla informovala před polednem.

Lety objednány pro 450 lidí

Kapacity dosud objednaných speciálů pro repatriaci českých občanů by aktuálně měly stačit zhruba pro 450 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ve středu odpoledne ČTK sdělil, že po rozeslání oznámení o připravovaných repatriacích se počet registrovaných v cestovatelském systému Drozd zvýšil na 250 Čechů v Izraeli. Ráno jich podle ministra zahraničí Lipavského (Piráti) bylo 181.

Ministerstvo zahraničí také zřídilo mimořádnou informační linku na čísle +420 222 264 200 pro dotazy k možnostem návratu z Izraele do Česka. V provozu je od 08:00 do 20:00 hodin. Úřad to uvedl na webu. Zájemci o informace mohou také kontaktovat velvyslanectví v Tel Avivu na čísle +972 523 286 622. Další letoun s českými občany z Izraele by mohl v Praze-Kbelích zřejmě přistát již ve čtvrtek dopoledne.

Lipavský: Z Izraele se snaží dostat ještě desítky Čechů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám