Hlavní obsah

Lipavský: Z Izraele se snaží dostat ještě desítky Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštívil v úterý Izrael, odkud s ním v noci na středu odletělo speciálem i 34 českých občanů. Další desítky Čechů se podle něj snaží z Izraele, který se vypořádává s útoky teroristů z Hamásu, dostat. Ministerstvo vyhodnocuje, jak postupovat dál, a zvažuje, zda pro české občany zajistí odvoz.

Živě: TK ministra zahraničí Jana Lipavského po jeho návštěvě Izraele a evakuaci českých občanů do vlastiVideo: ČTK

 
Článek

„Evidujeme 181 osob v systému DROZD (systém dobrovolné registrace občanů při cestách do zahraničí - pozn. red.). Desítky občanů se snaží dostat do ČR,“ připomněl ministr s tím, že část zájemců se vrátila do Česka spolu s ním.

Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do Izraele jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. „Celá záležitost byla provázena bezpečnostními opatřeními,“ konstatoval ministr, který poděkoval armádě i ministerstvu obrany.

V souvislosti s evakuací Čechů uvedl, že kapacita komerčních letů poklesla. „Řada společností zrušila lety,“ řekl ministr.

Teroristé z Hamásu zveřejnili vraždu izraelské seniorky na jejím facebooku

Blízký a Střední východ

Ambasáda v Izraeli teď podle něj sestavuje seznam občanů, kteří chtějí zemi opustit, a na vládě probíhá meziresortní jednání. „Vyhodnocujeme, jak postupovat dál,“ sdělil Lipavský, jenž vyzval ty, kteří mají zájem o odlet do vlasti, aby kontaktovali ambasádu.

Lidé, kteří se vrátili s ministerskou delegací, byli v Izraeli na dovolené, případně byli navštívit příbuzné.

Do země, jež je ve válečném stavu, dorazil ministr v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu.

V Izraeli se šéf české diplomacie setkal se svým protějškem Elim Kohenem a prezidentem Jicchakem Herzogem i s vnučkou ženy, kterou teroristické hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Přílet vládního speciálu z Izraele s 34 českými občany, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů.

Lipavský navštívil Izrael. Ze země veze do vlasti 34 Čechů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám