Hlavní obsah

Na letišti v Líních bude prohlídka a protest v jednom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti, kteří využívají záložní armádní letiště v Líních u Plzně, chystají na sobotu Den otevřených hangárů. Návštěvníci si prohlédnou nejenom techniku, mohou také vyjádřit nesouhlas s vybudováním obří továrny na výrobu elektrobaterií do aut, kterou možná v lokalitě postaví koncern Volkswagen.

Foto: Jakub Kydlíček

Lidé si prohlížejí vystavená letadla v hangáru na letišti v Líních

Článek

Program startuje v 12.30. „Akci běžně pořádáme až v květnu, ale teď jsme byli nuceni termín posunout. Nikdo neví, jak to celé dopadne. Možná už na jaře na letišti nebudeme,“ přemítal zástupce pilotů Michal Švihla.

Narážel na skutečnost, že pokud by gigafactory vznikla v Líních, letiště skončí. Chystané plány totiž nepočítají se zachováním vzletové plochy ani dalšího zázemí. „Ve dvě hodiny se chytneme za ruce a vytvoříme živého hada. Chceme tím symbolicky vyjádřit podporu letišti,“ zdůvodnil Švihla.

Samotná prohlídka se uskuteční především v hangáru číslo 3, kde jsou historická letadla z druhé světové války. „Příchozí uvidí i další zajímavé kousky, také hasičskou techniku a automobilové veterány,“ nastínil.

Piloti a zástupci aeroklubů, kteří využívají letiště v Líních, nově založili spolek EAGA, tedy Evropskou asociaci pro rozvoj všeobecného letectví. Podle jeho předsedy Štefana Koprdy je cílem hlavně letiště zachovat. Jestliže by zaniklo, pak se chtějí členové EAGA účastnit jednání o gigafactory.

Kompenzace pro piloty kvůli gigafactory: Možná skončí na záložní dráze ve Lhotě

Domácí

Vláda projekt podpořila a investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro tuzemský automobilový průmysl. Volkswagen se rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Proti zániku letiště vznikla petice, kterou podepsalo více než 10 tisíc lidí. Výtky k záměru mají rovněž starostové okolních obcí. Další protest se uskuteční v sobotu 11. února před pražským Úřadem pro civilní letectví.

Státní podnik Diamo už začal v lokalitě s geologickým průzkumem. Součástí budou i odběry podzemní vody a hornin. Práce potrvají zhruba dva měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám