Hlavní obsah

Na Karvinsku se chystá území pro vznik gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Moravskoslezského kraje ve čtvrtek odpoledne schválili zahájení prověřování plochy u Dolní Lutyně na Karvinsku pro výstavbu strategického podnikatelského parku. Přípravu území o maximální rozloze 280 hektarů odstartovali na návrh ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto: Automotive Cells Company

Ilustrační foto: Závod na výrobu baterií společnosti AAC

Článek

Vláda už ve středu schválila přípravu této plochy pro příchod strategického zahraničního investora, jehož jméno prý zatím není možné sdělit. Podle informací Novinek má jít o stavbu gigafactory, tedy továrny na výrobu baterií do elektroaut.

Podle kraje jde o projekt zásadního významu s vysokou přidanou hodnotou, který může regionu výrazně pomoci vyrovnat se s ekonomickou transformací, jejíž součástí je i útlum těžby uhlí a těžkého průmyslu.

„Čeká nás konec těžby uhlí v OKD a situaci v regionu komplikují problémy v ocelářském gigantu Liberty Ostrava, který patří k největším zaměstnavatelům. Proto je klíčové zajistit strategickou investici, která kraji dodá nový impulz k rozvoji,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Gigafactory v Dolní Lutyni? Vláda schválila přípravu ploch pro zahraničního investora

Domácí

Doplnil, že proto kraj dlouhodobě hledá investory v Česku i zahraničí. „Abychom jim ale měli co nabídnout, potřebujeme připravit vhodné malé i velké průmyslové zóny, na kterých budou své projekty realizovat,“ upřesnil hejtman.

Koordinaci projektu strategického podnikatelského parku dostalo na starost ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechInvest a rozvojovou agenturou kraje MSID. Podle kraje je plocha u Dolní Lutyně vhodná velikostí, blízkostí elektrárny Dětmarovice a napojením na dálnici a železnici.

Čeká nás konec těžby uhlí v OKD a situaci v regionu komplikují problémy v ocelářském gigantu Liberty Ostrava, který patří k největším zaměstnavatelům. Proto je klíčové zajistit strategickou investici, která kraji dodá nový impuls k rozvoji
Jan Krkoška, hejtman MSK

Moravskoslezský kraj navíc může těžit ze zkušeností se strategickým investorem, a to společností Hyundai, která postavila svůj závod v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Chystá se dohoda s obcemi

„Klademe velký důraz na to, aby veškerá příprava projektu probíhala takovým způsobem, který maximálně zohlední zájmy místních občanů. Součástí přípravy projektu proto bude i uzavření dohody s obcemi, která jasně zakotví jejich požadavky na stát a zaváže vládu k jejich plnění,“ upozornil Petr Očko, který je pověřen řízením státní agentury CzechInvest.

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN) uvedl, že projekt zcela jistě obec rozdělí. „Někteří budou pro, někteří proti. My zatím s žádným potencionálním investorem nejednáme. Víme ale o tom, že se to chystá,“ řekl Buzek.

Bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) už ve středu řekl ČTK, že nejde o plochu vedenou pro průmysl, navíc je v záplavovém území. Starostové dotčených obcí se v pátek ráno sejdou u společného stolu a budou o připravované investici jednat. Některým lidem i krajským zastupitelům vadí např. to, že jde o úrodnou půdu v blízkosti významné chráněné ptačí oblasti. Ale i tlak na to, že musí být území rychle připraveno.

Zmíněné území se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, sousedí s ním také Dětmarovice a město Bohumín. Plocha leží v blízkosti česko-polské hranice.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by v případě realizace projektu šlo o investici v objemu stovek miliard korun, která by vytvořila tisíce pracovních míst.

Tisíce lidí protestovaly v Ostravě za zachování výroby v huti Liberty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám