Hlavní obsah

Na jednání o rekordním schodku dorazila ráno jen polovina poslanců a torzo vlády

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslance ani ministry projednávání rozpočtu s navrhovaným půlbilionovým schodkem pro rok 2020 zřejmě moc nezajímá. Na druhé čtení, kde mají zákonodárci projednávat pozměňovací návrhy, jich v úterý ráno dorazila pouhá polovina. Chybělo i devět členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Téměř 10 minut trvalo na začátku schůze místopředsedovi Poslanecké sněmovny Tomiu Okamurovi, než přečetl omluvenky nepřítomných poslanců.

Z 200 poslanců se jich omluvilo 60, dalších 33 se zdrželo při schvalování pořadu schůze, což může znamenat, že jsou přítomní ve Sněmovně, ale nebyli zrovna přihlášení v sále.

Nejčastěji se omlouvali z rodinných, osobních, zdravotních nebo pracovních důvodů.

Rekordní schodek 500 miliard protlačila koalice do druhého čtení

Domácí

Kromě poslanců chyběla i většina kabinetu Andreje Babiše včetně premiéra. Ze 14 členů byly ráno v sále ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle tiskového mluvčího ANO Martina Vodičky jde ale o dohodu vedení Sněmovny. „Už se sice nejedná v polovičním počtu, ale ti, kdo jsou v rizikové skupině nebo mají doma někoho takového, tak chodit nemají a jsou párovaní,” vysvětlil Novinkám Vodička.

Vládní nekompetence a pohrdání

Neúčast především ministrů kritizovala i opozice. „Je to nekompetence a pohrdání Sněmovnou. Ministři nebyli ani schopní dostatečně vysvětlil, kam půjde těch 136 miliard z vládní rozpočtové rezervy,” pustil se do vlády předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Právě nejasné rozdělení 100 miliard, které byly v rozpočtové vládní rezervě, opozice hodně kritizuje. V rezervě nakonec zůstalo 36 miliard korun. Z těch si bude moct vláda brát peníze bez toho, aniž by bylo předem jasné, na co půjdou.

Na úterním jednání mají poslanci jediný bod – změnu v rozpočtu na letošní rok, u kterého je navržený schodek 500 miliard korun. Během dne by měli poslanci přednést všechny své pozměňovací návrhy, příští týden by pak měla Sněmovna přistoupit k definitivnímu schválení ve třetím čtení.

Poslanci budou znovu jednat o rozpočtu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám