Hlavní obsah

Na Hodonínsku opravili starou V3S pro Haiti

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Rozhodující krok – absolvování STK – má za sebou postarší nákladní automobil Praga V3S, určený pro pomoc zemětřesení postiženému Haiti. Čeká ji jen montáž nových pneumatik a dostrojení výbavou, aby mohla vrtat studny, a cesta na ostrov.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Auto má zatím svůj domov v Blatnici pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku, kde se po rekonstrukci valníku na sklápěčku a montáži nové hydraulické ruky podrobilo omlazovací kůře. „Stalo se tak zásluhou dobrých lidí, kteří dali dohromady peníze na pořízení auta a pak mechaniků otce a syna Míškových, kteří je opravili,“ řekl Právu kněz Zdeněk Stodůlka.

Ve středu s autem odjeli na stanici technické kontroly a tam technici potvrdili dobrou kondici auta i motoru. Teď má následovat vystrojení vozu, který i s výkonným kompresorem a výbavou pro vrtaní zdrojů pitné vody pomůže na Haiti. Je ale zapotřebí dalších peněz.

V3S je legendární český nákladní automobil určený do terénu. V dnešní době působí leckdy směšně, hlavně hlukem a obrovskou spotřebou, v práci, ke které je určen, je ale nepřekonatelný.

Hledá se cesta, jak auto na ostrov dostat

V nákupu pomohly prostředky z první akce Chléb pro Haiti, další peníze má přinést projekt Voda pro Haiti. Pomoc a dobročinnost mohou lidé projevit příspěvkem na účet dobročinné sbírky 35-1868350237/0100. Doplněním variabilního symbolu pak dárci jednoznačně určí svůj příspěvek právě ve prospěch speciálně vybavené pragovky. „Mysleli jsme, že bychom ji tam mohli poslat letecky s armádní pomocí, ale ta prý nebude. Cesta lodí, to je měsíc, tak hledáme nějaké řešení,“ řekl Stodůlka.

Kněz sleduje i putování mechanika Filipa Hlásného, směřujícího na Haiti, aby opravil již dříve poslanou vétřiesku. „Odlet od nás byl v pořádku, jenže osudné bylo mezipřistání v USA. Vstřikovací palivové čerpadlo neobstálo při přísné protiteroristické kontrole a mechanik musel pokračovat bez něj. Na Haiti ale máme dvě další čerpadla, snad se mu podaří některé z nich opravit a nastavit, aby vétřieska mohla znovu vyjet,“ řekl Stodůlka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám