Hlavní obsah

Na cvičení Ample Strike přiletí B-52 i bezpilotní MQ-9 Reaper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářijového leteckého cvičení Ample Strike 2020 se zúčastní zhruba 700 vojáků. Cvičení věnované součinnosti leteckých návodčích, posádek letounů a pozemních sil doprovodí množství letecké techniky. Vedle amerického strategického bombardéru B-52 bude nad ČR operovat bezpilotní letoun MQ-9 Reaper či evropské stroje Eurofighter či Tornado.

Foto: Reuters

Bombardér B-52H Stratofortress

Článek

Cvičení začne 31. srpna, trvat bude do 19. září. Nejintenzivnější výcvik je naplánován na pracovní dny od 7. do 18. září, informoval Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Kromě České republiky plánuje účast na cvičení dalších šest armád aliančních zemí, a to Estonsko, Litva, Maďarsko, Německo, Slovensko a Spojené státy. Téměř 500 českých vojáků by mělo doplnit až 200 jejich zahraničních kolegů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tornado německých vzdušných sil

Cvičení je zaměřeno na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Předsunutí letečtí návodčí patří mezi elitní vojáky, kteří často působí v utajení za nepřátelskými liniemi. Piloty pak navádějí na cíl.

V Čáslavi startují desítky letounů denně, v rámci cvičení Ample Strike střílejí ostrými

Domácí

„Nedílnou součástí cvičení je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, takzvaný Host Nation Support,” uvedl Maruščák. Piloti letounů Jas-39 Gripen si navíc procvičí schopnosti doplňování paliva za letu.

Foto: Generální štáb AČR

České gripeny při tankování za letu.

Vojáci budou využívat vojenský výcvikový prostor Boletice, letiště Bechyně, 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základnu taktického letectva Čáslav, Správu letiště Pardubice a 26. pluk velení, řízení a průzkumu Stará Boleslav.

Nízký průlet nad nepřátelským územím. Americký B-1B nacvičoval v Náměšti demonstraci síly

Domácí

Z letecké techniky se kromě českých vrtulníků Mi-24 a Mi-171Š, letounů Jas-39 Gripen a L-159 Alca zúčastní také německé letouny Eurofighter, Tornado, Learjet a PC-9B nebo slovenský vrtulník Mi-17. Spojené státy přislíbily účast se strategickým bombardérem B-52, s letouny zajišťujícími doplňování paliva ve vzduchu KC-135 a bezpilotním letounem MQ-9 Reaper.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám