Hlavní obsah

Na chřipku půjde v lékárně koupit jen jedno balení léků. Kvůli výrobě pervitinu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednu chřipku si jeden člověk bude moct od nového roku koupit pouze jedno balení modafenu nebo dalších léků obsahujících pseudoefedrin. Právě z něj se totiž vyrábí pervitin a Národní protidrogová centrála si od návrhu slibuje výrazné omezení distribuce této drogy.

Článek

„Každý, kdo si bude chtít koupit lék s pseudoefedrinem, bude muset prokázat svou totožnost a lékárník bude mít povinnost si v centrální databázi ověřit, zda si zákazník takový lék nekoupil v uplynulé době také někde jinde,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci šéf policejní protidrogovky Jiří Komorous. Ten za omezení prodeje léků s pseudoefedrinem bojuje již téměř deset let.

Kromě modafenu se regulace bude týkat také nurofenu stop grip, paralenu plus a panadolu grip. „Nadbytečnou byrokracii jsme omezili tím, že tyto léky nebudou na recept,“ uvedl Komorous s tím, že úprava vychází z lékařských doporučení, kolik balení léku je potřeba na vyléčení jedné chřipky.

S tím souhlasí i prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. „Pokud mi jedno balení nepomůže, nebudu se přeci dál léčit tím samým, ale vyhledám lékaře,“ poznamenal k tomu Havlíček.

Jak přesně bude prodej těchto léčiv časově omezen, ještě podle něj není jasné. „Hovoří se např. o jednom týdnu nebo o jedné chřipkové epizodě. O konkrétní formulaci se bude ještě jednat,“ uvedl Havlíček.

Změna, kterou policisté označují jako revoluční, vychází z loni schváleného zákona o léčivech. „Výrobci pervitinu budou muset hledat jiné zdroje, které budou náročnější, a policie bude mít větší možnost tyto vařiče odhalit,“ konstatoval Komorous.

Douda: léky si přivezou odjinud

Podle experta na českou drogovou scénu z nadace Drop-In Ivana Doudy ale toto omezení žádnou výraznou změnu nepřinese. „Jsem k tomu spíše skeptický. Výrobci si vždycky najdou nějakou náhradu, popřípadě začnou léky vozit ze zahraničí,“ je přesvědčený Douda.

Tuto výhradu částečně uznávají i sami policisté. Podle mluvčího protidrogové centrály Břetislava Brejchy je proto nezbytné, aby svůj postup sladily všechny země Evropské unie, kterých se problém s pervitinem bezprostředně týká, tedy kromě ČR zejména Slovensko, Polsko, Německo a Maďarsko.

K obdobné regulaci už podle jeho slov přistoupila Velká Británie a předtím také Austrálie. Právě tamním modelem se naše úprava nechala podle Komorouse inspirovat, v Austrálii se tímto způsobem podařilo takřka vymýtit malé varny pervitinu a zůstalo jen několik velkých zločineckých organizací.

„Byť to zní paradoxně, tak tito velcí výrobci pervitinu jsou lepší na rozpracování a jejich paralyzaci. Když se zlikviduje taková organizace, tak důsledek je pak mnohem efektivnější,“ dodal Komorous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám