Hlavní obsah

MZV: do Černé hory cestujte raději s pasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ZÁHŘEB/EU

Vezete-li do Srbska a Černé hory více než dva tisíce eur (asi 66 tis. Kč), nezapomeňte přesnou sumu nahlásit na tamních hranicích. Mějte při sobě v případě černohorského území vedle občanského průkazu také pas. Poradilo ve čtvrtek prostřednictvím Novinek Ministerstvo zahraničích věcí (MZV) ČR občanům.

Článek

 "Zatím není dostatečná zkušenost s tím, jak policejní orgány přijímají nedávné rozhodnutí černohorských úřadů o možnosti vstupu na území jen s občanským průkazem," uvedl MZV ve svém stanovisku.

Hlášení větší sumy než dva tisíce eur ministerstvo vysvětlilo tím, že občané ČR tak předejdou případným problémům se srbskou policií.

Pas raději i do Chorvatska

Na občanku mohou našinci cestovat i do Chorvatska. I v tomto případě ale úřad radí k opatrnosti, a to alespoň v prvních týdnech, než se opatření zavede pevně do praxe.

Chorvatská vláda totiž rozhodla o zjednodušení cestovních formalit u Česka teprve v květnu letošního roku. [celá zpráva]

Naopak k cestám do Evropské unie by už měl OP stačit, konkrétně jeho nejnovější typ se strojově čitelnou zónou. V případě starších druhů je lepší se před odjezdem na platnost pro jistotu na příslušných úřadech zeptat.

Reklama

Související články

Na cestu do Chorvatska stačí občanka

Začínající sezóna letních dovolených zavede nemalý počet turistů z České republiky do Chorvatska. Ti podle informací Ministerstva zahraničních věcí ČR nebudou...

Výběr článků

Načítám