Hlavní obsah

Myslivci hodnotili své úlovky, na Zlínsku pořádají přehlídku trofejí

Téměř tisícovka cenných trofejí je od soboty k vidění na chovatelské přehlídce v Zádveřicích-Rakové na Zlínsku. Až do pondělního poledne ji pořádá Myslivecký spolek Zádveřice-Raková spolu s Okresním mysliveckým spolkem Zlín.

V Zádveřicích-Rakové na Zlínsku je k vidění přehlídka téměř tisíce kusů mysliveckých trofejíVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Jde o přehlídku trofejí zvěře ulovené v okrese Zlín v letech 2020 a 2021. Přesněji o 636 trofejí srnců, devadesát jelenů, 213 daňků, 46 muflonů, dvanáct zbraní kňourů, devět lišek a pět jezevců. K těmto zde vystavujeme i sedmdesát medailových trofejí různé zvěře,“ přiblížil předseda hodnotitelské komise Okresního mysliveckého spolku Zlín Václav Obadal.

Pro členy Hubertova cechu jsou podobné výstavy a přehlídky jediným místem, kde mohou zhodnotit svůj cit pro lov zvěře.

Myslivec porušující zásady lovu je pytlák, rozhodl Nejvyšší soud

Krimi

„Je dobré, že se shromáždí trofeje zvěře. Jde do velké míry i o poučení pro myslivce. Podle daných kritérií totiž při přehlídce hodnotíme vhodnost lovu každého kusu. To znamená, zda byl kus lovný nebo nevhodný k odlovu,” řekl Obadal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Přehlídka trofejí potrvá v Zádveřicích-Rakové až do pondělního poledne.

Výstavu členové Hubertova cechu uspořádali i přes koronavirovou pandemii. „Přípravu těchto chovatelských přehlídek nám mimořádná opatření přijatá v souvislosti s šířením nákazy koronaviru komplikují již druhým rokem. Souběžně s tím jsou stále více slyšet názory, zda má smysl za těchto podmínek přehlídky vůbec pořádat. Dobře připravená výstava je ale vždy ponaučením pro mysliveckou veřejnost. A bohatý doprovodný program zaujme i návštěvníky,“ je názoru předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín Pavel Fryzelka.

Snaha zaujmout nejmladší generaci

Podobnými akcemi se snaží myslivci zaujmout i mladší generaci. Na přehlídku tak během víkendu zavítají i děti ze zádveřického mysliveckého kroužku Liščata.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V Zádveřicích-Rakové na Zlínsku je k vidění přehlídka téměř tisíce kusů mysliveckých trofejí.

„Rádi bychom, aby mladá generace vnímala myslivost pozitivně a postupně doplnila naše řady. Každý rok se k nám do kroužku pravidelně hlásí kolem dvacítky mladých myslivců,“ sdělil hospodář Mysliveckého spolku Zádveřice-Raková Luděk Tureček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám