Hlavní obsah

Mynář: Bezpečnostní prověrku nepotřebuji a neucházím se o ni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář neusiluje o získání bezpečnostní prověrky. Zdůvodňuje to tím, že mu zákon neukládá, aby ji měl. Mynář to ve středu sdělil poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru při projednávání loňského hospodaření Kanceláře prezidenta republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Žádný zákon mi neříká, že mám mít prověrku. To znamená, že já se o žádnou prověrku neucházím,” sdělil kancléř Mynář.

Ten ale také v minulosti podal správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil.

Mynář si přišel pro 18 milionů navíc pro Hrad. Poslanci to posvětili

Domácí

Absence bezpečnostní prověrky vyššího stupně podle odborníků přitom nejvyššímu hradnímu úředníkovi komplikuje práci. Nesmí se seznamovat s utajenými skutečnostmi, nemůže proto prezidenta doprovázet například na jednání NATO.

Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka z loňského ledna potvrdil NBÚ, že to, jak je v prezidentské kanceláři nastaven způsob a úroveň bezpečnostních prověrek, je podle zákona a dodržuje veškerá pravidla pro nakládání s utajovanými informacemi.

Zeman na ní původně trval

Zeman přitom v roce 2013 půl roku po nástupu do funkce prezidenta řekl, že je Mynářovou povinností o prověrku požádat. „Jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného,” uvedl.

Mynář: Výhružný dopis pro Kuberu jsem si neobjednal. A žádný neexistuje

Domácí

Mynář o prověrku na stupeň přísně tajné požádal koncem roku, kvůli průtahům s dodáním potřebných materiálů ale podle médií začalo prověřování až skoro rok poté. Po informacích ze září 2015, že NBÚ prověrku odmítl udělit, Zeman řekl, že pokud Mynář neuspěje s odvoláním, zbaví jej funkce.

Za zabijačku prasete, k jehož stavu se vyjadřoval i prezident Zeman, dostal Mynář pokutu 1300 korun

Domácí

V březnu 2017 však prezident uvedl, že pokud Mynář bude dobře vykonávat svou práci a kvůli pomalým soudům nebude rozhodnuto o jeho odvolání, nevidí důvod, aby z funkce odcházel.

Loni v lednu Mynář správní žalobu stáhl, krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu. Hrad tehdy oznámil, že pro výkon jeho funkce je plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám