Hlavní obsah

Muzeum v Žihobcích má konečně portrét kněžny

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Kateřiny von Lamberg připomínající její příběh plný lásky zdobí od minulého týdne Muzeum Lamberská stezka na zámku v Žihobcích na Šumavě.

Foto: Veronika Kočí

Obraz Kateřiny von Lamberg, které místní lidé přezdívali kněžna Káča.

Článek

„Získání obrazu je pro naše muzeum zásadní, protože fungujeme už sedm let a dosud jsme nevlastnili žádné originální vyobrazení kněžny Kateřiny a její přesná podoba v určitém životním období nám nebyla známa,“ sdělila Právu vedoucí muzea Veronika Kočí.

Kněžnin příběh začal okolo roku 1840. Tehdy se ještě jmenovala Kateřina Hrádková a byla prostou dcerou vesnického šafáře. Vše se ale změnilo, když si jí na dožínkové slavnosti všiml kníže Gustav Joachim z rodu Lambergů.

„Tam se do ní zamiloval a byla to opravdu láska na celý život. Problém ale byl v aktu manželství,“ dodala vedoucí s tím, že Gustav celý život vytrvale usiloval o to, aby si mohl Kateřinu vzít.

Muzeum, které je rájem všech milovníků selfie

Tipy a trendy

„Jednou z překážek bylo, že se kníže coby nerozvážný devatenáctiletý mladík zapletl do přípravy nezdařeného atentátu jakéhosi pomatence na tehdejšího císaře Ferdinanda a trest mu určoval kromě potupného nošení zelené šňůrky kolem krku na znamení toho, že mohl být popraven, také zákaz pobytu na jednom panství déle než tři měsíce a zákaz ženitby,“ řekla Kočí.

Velká Morava vydala nikým nečekaný poklad: dvanáct století staré hroby

Věda a školy

K morganatickému neboli stavovsky nerovnému sňatku došlo v roce 1855 ve Strašíně, a to bylo na světě už devět jejich dětí, jediné manželské se narodilo rok po svatbě. Kateřina byla o 12 let mladší a přežila knížete o více než 27 let. Oba jsou pochováni v rodové hrobce Lambergů v Nezamyslicích blízko hradu Rabí.

„Ani jednomu ze synů, a to jak onomu nejstaršímu, tak i tomu nejmladšímu narozenému již ve svazku manželském, se nepodařilo získat majetek, který jim měl po otci náležet. To právě protože měli za matku ženu neurozeného původu,“ uzavřela vedoucí muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám