Hlavní obsah

Muž z Ostravska odevzdal na policii těžký kulomet

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvacet nelegálně držených zbraní už odevzdali jejich majitelé v Ostravě policii v rámci zbraňové amnestie, která trvá až do letošního července. V rámci celého Moravskoslezského kraje už počet odevzdaných zbraní přesáhl padesátku. Mezi odevzdanými kusy byly i některé rarity včetně těžkého kulometu z poloviny minulého století.

Článek

Prvních deset zbraní bylo v Ostravě odevzdáno v únoru, dalších deset pak od počátku března. „Mezi odevzdanými zbraněmi byl i těžký kulomet vzor 37, jehož výrobcem byla Československá zbrojovka Brno. Kulomet odevzdal 4. března pětačtyřicetiletý muž z Ostravy-Bartovic,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

O den později podle ní odevzdal na policejní oddělení pětasedmdesátiletý muž samonabíjecí pistoli od výrobce F. Duška z Opočna. Mezi odevzdanými zbraněmi byla například také brokovnice Ferdinand Fuckert, perkusní revolver značky A. Uheri a další zbraně, většinou lovecké zbraně a revolvery.

Při poslední amnestii lidé odevzdávali i plamenomety

Zbraňová amnestie platí do 31. července letošního roku. Lidé mohou beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně a střelivo, které v současnosti mají bez příslušného povolení. Amnestie se týká zbraní kategorie A, B, C nebo jejich hlavních částí. Zbraň lze odevzdat na kterémkoliv útvaru policie.

Do kategorie A spadají vojenské a samočinné zbraně. V kategorii B jsou začleněny krátké opakovací nebo samo nabíjecí zbraně, jako jsou pistole a revolvery. Do kategorie C patří brokovnice a malorážky s délkou hlavně nad 280 milimetrů.

Poslední zbraňová amnestie, která majitelům nelegálně držených zbraní zaručuje beztrestnost v případě, že zbraň odevzdají, se uskutečnila v roce 2003. V rámci celé České republiky lidé tehdy přinesli 4192 zbraní. V policejních skladech se tehdy kromě klasických zbraní objevily i kuriozity - například plamenomety a protitankové střely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám