Hlavní obsah

Muškařka z Kaplice rybaří v pralese i oceánu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se narodila v jihočeské Kaplici, podmanila si 28letá Kateřina Švagrová rybářský svět. Jen loni ulovila například v amazonském pralese největší sladkovodní rybu arapaimu, v Mexiku si poradila s pankáčem Pacifiku kohoutovcem a v Bolívii s extrémně agresivní kujabou.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Léto tráví jako muškařská průvodkyně na Islandu a během roku zvládne zhruba deset cest za exotickými úlovky. Největší raritou je, že všechny své nevšední úlovky chytá pomocí muškařského prutu. Cesty jsou plné dobrodružství, ale často jde i o zdraví. Dívka musela mnohokrát překonat svůj strach. Pokousala ji barakuda, měla horečku dengue a popálila ji medúza.

Kujaby brazilské jsou velmi agresivní ryby, kolikrát proti rybáři vyletí jako torpédo
Kateřina Švagrová

„V Guatemale jsem plavala s plachetníkem, držím jej za čumák a hřbetní ploutev a chci jej vypustit na svobodu, ale on se mi zachytil za rukáv, který jsem měla obtočený kolem dlaně kvůli jeho zubům. Rybí drobné zoubky se zachytily do rukávu a plachetník mě bral pod vodu. Na poslední chvíli triko povolilo,“ popisuje rybářka. Když plavala zpátky k lodi, popálila ji medúza a musela okamžitě s alergickou reakcí do nemocnice.

Foto: Marek Podhora / MAFRA , Profimedia.cz

Mistryně České republiky v jezerním muškaření a propagátorka muškaření Kateřina Švagrová

„Nejdříve mi ještě preventivně polili nohu močí, což prý v první fázi pomáhá,“ vzpomíná Švagrová.

Stejně dobrodružné jsou i výpravy do džungle. V pralesech číhají jedovatí hadi i pavouci a z některých ryb v řekách jde strach. „V Bolívii jsme spali ve stanech uprostřed džungle a chodili desítky kilometrů proti proudu s domorodými indiány, jezdili na dřevěných, dlabaných kánoích. Naší cílovou rybou byly kujaby brazilské. Jsou to velmi agresivní ryby, které při záběru kolikrát proti rybáři vyletí jako torpédo,“ zmínila další z mnoha výprav rybářka.

Dravé moře

V amazonském pralese pak ulovila na mušku i arapaimu velkou. „Měla něco málo přes dva metry, vážila sto kilo, jsou to tajemné ryby, opravdu živoucí fosilie. Musela jsem pro ni až do srdce amazonského pralesa a splnila jsem si tak jeden z největších snů,“ podotkla Švagrová.

Tipy na dárky pro vášnivé rybáře

Vánoce

Na první výpravu letěla do Austrálie, kde poznala místního rybářského průvodce. „Neuměla jsem tehdy ani dobře anglicky a hned první týden mě pokousala barakuda, do ruky jsem dostala infekci s červeně postupující čárou po celém předloktí. Průvodce po pár dnech pohotově zareagoval, ránu rozřízl a vyčistil. Možná mi zachránil život. V Austrálii jsem se rozhodla, že se jednou také stanu muškařským průvodcem,“ doplnila Švagrová.

Práce na Islandu jí prý také dělá největší radost, protože pomáhá ostatním, aby si plnili sny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám