Hlavní obsah

Babiše doběhlo „Došlo Whatsappem“. Musí se omluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce webu investigace.cz Pavle Holcové, rozhodl pravomocně krajský soud v Praze. A to kvůli nepravdivému tvrzení v příspěvku na Facebooku, kde sdílel koláž s její fotografií s textem „Došlo WhatsAppem“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš u Městského soudu v Praze v prosinci 2022

Článek

Babiš sdílel už jako bývalý premiér v dubnu 2022 na svém Facebooku koláž s fotografií Holcové a textem „Došlo WhatsAppem“.

K tomu bylo napsáno: „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený!“

Příspěvek měl reagovat na kauzu Pandora Papers, na jejímž zveřejnění se Holcová podílela. Šlo o kauzu, která informovala o tom, že Babiš nakupoval nemovitosti ve Francii přes řetězec offshorových firem. Tyto majetky pak nikdy nepřiznal ve svém majetkovém přiznání, které je od politiků zákonem vyžadované.

Úřad zjišťuje, zda Babiš nespáchal přestupek neúplným oznámením o majetku

Domácí

Babiš pak ve svém pořadu Čau lidi opakovaně řekl, že Holcová mu prohrála sněmovní volby. Jeho nákup nemovitostí je stále vyšetřován francouzskou prokuraturou.

Podle soudu má Babiš na Facebooku do tří dnů od nabytí platnosti rozsudku zveřejnit omluvu ve znění: „Omlouvám se paní Pavle Holcové za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku pod titulkem ‚Došlo WhatsAppem‘ na internetové stránce www.facebook.com/AndrejBabis ze dne 2. 4. 2022. Ing. Andrej Babiš.“

Omluva má na síti viset minimálně sedm dnů. Na dotaz, zda se Babiš omluví a co na rozsudek říká, Novinkám zatím neodpověděl.

Nemoderoval debatu a nevysvětloval

Příspěvek na Facebooku měl Babiš smazat už podle soudu prvního stupně. Ten uvedl, že „kritika žalobkyně rozhodně nemohla vyvolat seriózní diskusi, byla odvetou za kauzu Pandora Papers a byla evidentně šířena s úmyslem poškodit žalobkyni“. Odvolací soud přidal i povinnost omluvy.

Soud uvedl, že Babiš je „osobou veřejně činnou s velkým vlivem na veřejné mínění a tomu odpovídá i významně větší počet sledujících“.

„Žalovaný si mohl a měl být vědom, že jeho příspěvek povede k nenávistným reakcím vůči žalobkyni, přesto nikterak debatu nemoderoval, nemírnil, nevysvětloval, že se, jak začal tvrdit až v tomto řízení, údajně jedná jen o legraci a nadsázku,“ stálo ve stanovisku.

Babiš měl podle soudu prvního stupně pod svým příspěvkem také „moderovat nenávistné komentáře, které se vztahovaly k osobě Pavly Holcové“.

Podle webu investigace.cz může jít o „přelomový rozsudek“, který může mít dopad na politiky a novináře po celé Evropské unii. „Vznikl totiž judikát, který definuje zodpovědnost politiků za dehonestující posty a následnou veřejnou debatu na jejich sociálních sítích,“ upozorňuje web.

Příspěvky s textem „došlo WhatsAppem“ Babiš na svém Facebooku sdílí často. Většinou jde o provokativní příspěvky mířené proti vládě nebo vládním politikům. Tím, že k nim připisuje, že mu přišly WhatsAppem, se od příspěvků snaží dávat ruce pryč a naznačit, že je jeho marketingový tým nevytvořil. Zda je to pravda, ale není jisté.

Černošice odložily oznámení týkající se Babiše a kauzy Pandora Papers

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám