Hlavní obsah

Mrazivý víkend potěší lyžaře, po něm se prudce oteplí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože meteorologové předpovídají teplotně nadprůměrný únor, jeho začátek poznamená vydatné sněžení na horách a tuhé ranní mrazy. Neděle pak poskytne ideální podmínky pro zimní sporty, kterých by měli lyžaři využít, protože výrazné oteplení v následujícím týdnu přinese dešťové srážky i do hor.

Článek

V sobotu bude zpočátku zataženo až oblačno a hlavně na severních horách bude hustě sněžit. "V Krušných horách a v Krkonoších by mělo napadnout až 15 centimetrů sněhu,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z pražského Meteopressu s tím, že teploty se přes den budou pohybovat mezi jedním až pěti stupni Celsia.

Honsová také varovala před silným větrem, který v sobotu na horách dosáhne rychlosti až 100 km/h, v nížinách až 90 km/h.

Během sobotního odpoledne bude oblačnosti ubývat, ale slabé sněhové přeháňky se přesunou do nížin. "Nějaká vločka by mohla spadnout i v Praze,“ uvedla Honsová.

Lyžařská neděle

Skvělé podmínky pro lyžování nastanou milovníkům zimních sportů v neděli. "Bude skoro jasno až polojasno, na horách se bude jezdit po 15 centimetrech čerstvého prašanu,“ uvedla Honsová.

Ranní teploty budou vlivem minimální oblačnosti mrazivé. Na horách klesnou nejnižší teploty až na -12 stupňů, v nížinách se budou minima pohybovat kolem mínus osmi stupňů.

Přes den bude na horách kolem mínus tří stupňů, v nížinách se budou teploty pohybovat mezi jedním až pěti stupni.

Po víkendu se zatáhne, přijdou teplotní rekordy

V pondělí bude zpočátku na většině území ještě polojasno. Mohou se vyskytnout mrznoucí mlhy. Ranní teploty na Moravě a ve Slezsku klesnou na mínus pět stupňů, v Čechách na mínus jeden stupeň.

"Přes den bude oblačnosti přibývat, bude k nám proudit teplejší vzduch od západu, který vyžene teploty na plus osm stupňů, ale na Moravě a ve Slezsku to bude jen kolem dvou stupňů,“ uvedla Honsová.

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm a s teplotami mezi třemi až sedmi stupni. Od středy se pak bude ještě více zatahovat i oteplovat a dešťové přeháňky se vyskytnou i na horách.

Teploty mezi šesti a deseti stupni pak vydrží zřejmě až do dalšího víkendu. "Určitě nás čekají nějaké teplotní rekordy,“ upozornila Honsová a dodala: "Průměrná pro první únorovou dekádu je -0,4“.

V únoru bude podle meteorologů počasí už skoro jarní
Od 1. do 10. února by mělo podle meteorologů převládat počasí s proměnlivou, většinou velkou oblačností a s občasnými srážkami. Srážky budou na horách převážně sněhové, v nižších polohách se budou dešťové a sněhové srážky střídat. Ojediněle se budou vyskytovat i mrznoucí srážky.
Velmi neustálené budou podle odborníků i teploty. V noci budou klesat na plus čtyři až minus dva, zpočátku přechodně i na minus dva až minus osm stupňů Celsia, odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do plus šesti stupňů Celsia, později vystoupí místy až na plus deset stupňů Celsia.
Druhá únorová dekáda by měla být oblačná až zatažená s občasným deštěm, zpočátku na horách a postupně i v nižších polohách budou srážky sněhové. Nejnižší teploty budou plus čtyři až minus dva stupně Celsia, postupně klesnou na nulu až minus šest stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty mají být zpočátku plus dva až plus osm stupňů Celsia, později do plus pěti stupňů Celsia.
V období od 21. do 29. února má být oblačno, občas přeháňky dešťové nebo smíšené, na horách sněhové, zpočátku může být i polojasno. Nejnižší noční teploty budou mezi nulou a minus šesti stupni Celsia, při zmenšené oblačnosti kolem minus osmi stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi jedním a sedmi stupni Celsia nad nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám