Hlavní obsah

Možnosti koalic jsou dost komplikované, ANO chce do opozice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, val, rsk

Vítězem předčasných voleb do Poslanecké sněmovny jsou podle očekávání sociální demokraté. Na rozdíl od předvolebních průzkumů je ale jejich vítězství poměrně slabé, stejně jako je tomu u třetích komunistů. Do Sněmovny se nedostala ani další levicová strana - zemanovci. Otázka možných koalicí se proto poměrně zkomplikovala.

Foto: koláž Novinky

Článek

ČSSD dokonce získala méně hlasů než při posledních volbách v roce 2010. Podle posledních odhadů by ve Sněmovně měla 50 mandátů. Spolu s komunisty, kteří mají mít podle odhadů 35 křesel, by obě levicové strany nedaly dohromady sněmovní většinu.

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška chce ČSSD jednat po volbách se všemi stranami včetně ODS a TOP 09, s nimiž prý ale rozhodně nevstoupí do koalice.

Lídr ANO Andrej Babiš odmítl koalici s ČSSDVideo: Novinky

Naopak lídr druhé nejsilnější strany ANO 2011 Andrej Babiš prohlásil, že navzdory očekávanému zisku zhruba 47 mandátů preferuje opozici před vládou. Navíc odmítl spolupráci s komunisty, ČSSD, TOP 09 a ODS.

Na ČSSD mu vadí zejména to, že prosazuje zvýšení sazeb daně pro firmy a progresivní daň, což ANO odmítá. Případné většinové koalici ANO, ČSSD, KDU-ČSL by ale mohl pomoci kompromisní návrh lidovců, tedy nezvýšit daně firmám, ale zavést progresivní daň.

Babiš nedávno v rozhovoru pro Právo naznačil, že by na progresivní daň možná za určitých okolností kývl, pokud by se je v zemi dařilo efektivně vybírat.

Babiše odmítali

Také většina stran před volbami odmítla spolupráci s ANO. Výjimkou jsou lidovci, jejichž šéf Pavel Bělobrádek připustil například koalici s ČSSD a ANO. A ani Babiš Bělobrádkovu stranu nejmenoval mezi těmi, s nimiž by nespolupracoval.

Také Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, která skončila na čtvrtém místě se ziskem kolem 11 procent, vyloučil při současném rozložení sil, že by šla jeho strana do vlády. Občanští demokraté před volbami odmítali koalici s levicí.

Důležitou roli v případě menšinové vlády ČSSD a KSČM by tak mohli sehrát poslanci hnutí Úsvit nebo lidovci, kterých by mohlo být ve Sněmovně podle odhadů 13, respektive 14. Lídr Úsvitu Tomio Okamura už prohlásil, že nehledí na levicovost či pravicovost subjektů ve Sněmovně, ale je připraven podpořit jakoukoliv vládu, která bude pro zákon o obecném referendu. Lidovci výslovně odmítli pouze jakoukoliv podporu vlády opírající se o komunisty.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek s poukazem na Okamurův požadavek zdůraznil, že právě takovýto zákon dlouho prosazuje ČSSD, proto by například v této otázce mohla jejich případná menšinová vláda využít hlasy Okamurových poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám