Hlavní obsah

Motol začne s rekonstrukcí na podzim

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motolská nemocnice začne s rekonstrukcí dětského areálu, který je v havarijním stavu nejdříve na podzim. Tak dlouho totiž bude trvat, než se vyřídí všechny papírové záležitosti, které jsou k tomu nutné a než proběhne výběrové řízení na firmu, která rekonstrukci bude provádět. Pak se bude operovat na dvě směny.

Foto: Jitka Šnajdrová

Křest magazínu Help Music

Článek

"Jsme velmi rádi, že vláda ve středu schválila miliardu na odstranění havarijního stavu. Děkuji za to paní ministryni Marii Součkové, která se o to osobně zasadila," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Uvedl, že pro letošek ze státního rozpočtu půjde 250 miliónů korun a dalších přibližně 175 miliónů přidá motolská nemocnice.

"Začneme s rekonstrukcí ambulantní části a operačních sálů. Bude to znamenat výměnu všech technických záležitostí, tedy vody, elektriky atd. Doslova budovy oholíme, dostanou nové opláštění a také úniková schodiště. Ta dnes chybějí a budova z protipožárního hlediska naprosto nevyhovuje," řekl Ludvík.

Operace na dvě směny

Po tuto dobu se v nemocnici bude operovat na dvě směny a dětské operační sály budou uzavřeny. Děti budou operovány na sálech pro dospělé a to vždy dopoledne, odpoledne zde budou operováni dospělí. "Operovat se tedy bude ve dvousměnném provozu. Věříme, že situaci zvládneme," řekl Ludvík.

Na dotaz, co říká na slovům bývalé ředitelky Motola dnes senátorky Heleny Rögnerové, které uvedla, že je "proti tomu, aby se zneužila dobrá myšlenka (potřeba rekonstrukce) jako záminka získat od daňových poplatníků co největší množství peněz" Ludvík jen kroutil hlavou. Pak na adresu Rögnerové řekl: "Já jsem nemoci do červených čísel a do stavu v jakém byla nepřivedl. Proč se dřív dávalo třeba do údržby vodovodního řadu 5 mil korun ročně a dnes 25 milionů? Není to tím, že někdo chtěl držet ekonomiku nemocnice tak, aby dostal titul manažera roku?"

Nemocnice dostaly 15 miliard

Ministryně zdravotnictví Marie Součková uvedla, že v posledních osmi letech jen do fakultních nemocnic bylo ze státního rozpočtu investováno 15 miliard korun. Motolská nemocnice přitom dostala necelé tři miliardy, což je sice nejvíc, ale část peněz musela jít na dostavbu tzv. modrého pavilonu. V posledních dvou letech dostala nejmíň prostředků ze všech fakultních nemocnic. Například loni to bylo pouhých 11 miliónů korun.

Na dotaz, kde se vezmou peníze na druhou a třetí etapu rekonstrukce dětského areálu v Motole, ministryně uvedla, že to může být opět buď ze státního rozpočtu nebo ve formě úvěru u banky. Bude se také snažit, aby část peněz se získala z prodeje zbytných prostředků, které nemocnice má, nebo pronájmem nevyužitých částí či areálu.

Na druhou a třetí etapu, která vláda zatím neschválila a jejíž investiční záměr má Součková předložit vládě do 30. června, jsou zapotřebí přibližně čtyři miliardy korun.

Související články

Součková navrhuje 7 variant rekonstrukce Motola

Sedm variant má rekonstrukce dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol. Příslušný materiál by vláda měla projednat ve středu 10. března. Finanční náročnost...

Výběr článků

Načítám