Hlavní obsah

Ministři vyčlenili na rekonstrukci Motola miliardu

Právo, Václav Pergl, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na neodkladnou rekonstrukci dětského areálu pražské Fakultní nemocnice Motol půjde v letech 2004 až 2006 celkem 1,069 miliardy korun ze státního rozpočtu. Rozhodli o tom ministři na středečním zasedání vlády. Letos dostane nemocnice 250 miliónů korun.

Foto: Petr Hejna

vrch Hochstein

Článek

Nemocnice pak přidá z vlastních zdrojů 268 miliónů korun. Právu to sdělila v průběhu jednání vlády ministryně Marie Součková. "Vláda mi zároveň uložila zpracovat investiční záměr dětské části Motola, tedy jeho modernizaci a přestavbu, a předložit ho vládě do 30. června," řekla Součková. "Je to nejlepší zpráva za tři a půl roku, co jsem ředitelem nemocnice. Čekali jsme na toto rozhodnutí léta," řekl Právu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Znamená to, že odstranění havarijního stavu může začít okamžitě. Potom by měla následovat druhá a třetí etapa, v níž by se některé bloky dostavěly. Podle původního návrhu by právě druhá a třetí etapa měla být finančně nejnáročnější a měla by stát přes 3 miliardy korun. Vláda o tom ve středu ale ještě nerozhodla.

Až 40 havárií za měsíc

Jak jsme již uvedli, dětská část Fakultní nemocnice Motol je v havarijní situaci. Měsíčně dochází zhruba ke 40 haváriím, a to značně komplikuje život pacientům i lékařům. Minulý týden muselo být evakuováno třináct dětských pacientů kvůli prasklým stoupačkám vody a vzedmuté podlaze v chodbě, kudy se vozí pacienti na a z operačního sálu.

Právě tato situace rozvířila veřejné mínění. Ředitel nemocnice Miroslav Ludvík tvrdí, že pokud by se nezačalo s okamžitými rekonstrukcemi, tak další zimu dětský areál již nepřežije. Znamenalo by to, že například kardiochirurgické dětské pacienty bychom museli vozit k léčbě do zahraničí, především do Mnichova a Londýna a stálo by to čtyřikrát víc než léčba doma.

Rögnerová: Projekt připomíná dálnici D47

Bývalá ředitelka nemocnice Motol a předsedkyně senátorského klubu Nezávislých Helena Rögnerová se obává, že bez koncepce dětských lůžek v Praze nelze schválit téměř 5 miliard korun na rekonstrukci motolské nemocnice. "Je snaha schválit cokoliv a rychle. Vím, že rekonstrukce je nutná. Loni to byly čtyři miliardy a letos už pět miliard korun. Za tuto částku v podstatě vznikne nová nemocnice, která vyčerpá všechny finanční prostředky na opravu a rozvoj nemocnic v celé ČR," řekla ve středu na dotaz Práva.

Projekt předložený ministryní zdravotnictví Marií Součkovou (ČSSD) na jednání vlády podle ní připomíná dálnici D47, kde všichni argumentovali její potřebou, ale nikdo už nediskutoval o velikosti a efektivním využití peněz. "Jsem proti tomu, aby se zneužila dobrá myšlenka jako záminka získat od daňových poplatníků co největší množství peněz," dodala Rögnerová.

Výběr článků

Načítám