Hlavní obsah

Moravskoslezským hejtmanem je Bělica, nahradil odsouzeného Krkošku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třetího hejtmana má v tomto volebním období, které skončí letos na podzim, Moravskoslezský kraj. Na mimořádném jednání krajského zastupitelstva se jím ve středu stal havířovský primátor a poslanec Josef Bělica (ANO), který nahradil Jana Krkošku.

Foto: Pavel Karban

Josef Bělica zvolen novým hejtmanem Moravskoslezského kraje

Článek

Krkoška se před dvěma týdny postu vzdal a rezignoval i na členství v ANO poté, co ho soud nepravomocně uznal vinným z účasti na organizované skupině, která uplácela lékaře.

Bělica byl jediným kandidátem, i když se Piráti snažili na hejtmana navrhnout stávajícího prvního náměstka Jakuba Unucku (ODS). Ten ale návrh odmítl. Z opozice zazněl i návrh na to, aby se hejtman do podzimních voleb už nevolil. „Jakou máme záruku, že udržíte hejtmana ve funkci až do konce volebního období. Půjde už o třetího hejtmana. Nemělo by hnutí ANO vyvodit osobní zodpovědnost z této situace a již hejtmana nenavrhovat?“ ptal se David Dudzik (BPP). Jeho návrh ale valná většina krajských zastupitelů odmítla, koalice ho označila za hazardování s krajem.

Funkci primátora opustí

Opozice i zástupci veřejnosti do Bělici ještě před volbou tepali kvůli kumulaci funkcí. V současnosti je totiž zároveň i poslancem, a k tomu ještě primátorem Havířova.

„Chápu, že se ten dotaz neustále opakuje, já jsem to říkal už několikrát, neumím si představit, že bych dlouhodobě vykonával dvě exekutivní pozice, takže pozici primátora opustím a opustím ji v okamžiku, kdy si budu jistý, že všechny rozběhnuté projekty v Havířově budou dále pokračovat. Myslím si, že to nebude trvat dlouho,“ naznačil Bělica. Na dotaz, zda to může trvat až do podzimních krajských voleb, uvedl, že to neumí říct. „Já si dokonce myslím, že pro mě ty krajské volby jsou limitní hranice, já bych to chtěl mít do té doby vyřešené,“ odpověděl.

Foto: Pavel Karban

Hned po zvolení byl Bělica umístěn do galerie hejtmanů na krajském úřadě Moravskoslezského kraje

Bělica byl zvolen 36 hlasy koalice, která se v Moravskoslezském kraji skládá z ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, proti bylo 16 zastupitelů a čtyři se zdrželi.

Změnit směřování kraje nový hejtman nechce. Za zásadní projekty považuje pokračování v projektu Moravskoslezské vědecké knihovny známé pod názvem Černá kostka, změnu nového návrhu na rozpočtové určení daní, kvůli kterému by region přišel o zhruba 600 milionů ročně, nebo zajištění příchodu silného investora do některé z velkých průmyslových zón. „A není mi lhostejná ani situace v Liberty,“ poukázal Bělica.

V Moravskoslezském kraji půjde o třetího hejtmana během jednoho volebního období. Původního hejtmana Iva Vondráka, který kandidoval za ANO, vystřídal právě Krkoška. Vondrák rezignoval poté, co se názorově rozešel s ANO a následně založil hnutí OK.

Krkoška skončil i na krnovské radnici

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám