Hlavní obsah

Moravce se povinná karanténa netýká. Hygieničku Rážovou trasují jen 48 hodin zpátky

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská hygiena bude u hlavní hygieničky Jarmily Rážové trasovat pouze ty kontakty, které nejsou starší dvou dnů. U Rážové se ve středu prokázalo onemocnění covid-19. Povinná karanténa se tak netýká moderátora České televize Václava Moravce, v jehož pořadu vystoupila v neděli. Novinkám to sdělil hlavní epidemiolog pražského IKEMu Petr Smejkal, který se natáčení s Moravcem také zúčastnil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Václav Moravec na on-line chatu

Článek

Smejkal se kvůli tomu rozhodl kontaktovat šéfku pražské hygieny Zdeňku Jágrovou. Zároveň vysvětloval, že nakažený by měl být podle nejnovějších poznatků nejvíce infekční právě čtyřicet osm hodin před prvními příznaky.

Kde všude byla Rážová v posledních dnech? I u Moravce

Domácí

Na rozdíl od Moravce se proto nerozhodl jít cestou domácí izolace. Moderátor své rozhodnutí oznámil na Twitteru. Dále uvedl, že se zároveň nejedná o jeho první karanténu. První, kterou podstoupil kvůli kontaktu s nakaženým studentem, mu přitom skončila teprve v pátek.

Moravec proto na základě předchozích postupů, kdy byli lidé trasováni i čtyři dny zpátky, kontaktování hygieny očekával. Novinkám sdělil, že karanténu dodržovat bude. Pravidelné nedělní vysílání jeho pořadu Otázky Václava Moravce ale ohroženo není. „Chystáme netradiční vydání,“ doplnil.

Pokud jde o samotnou lhůtu, do které probíhá trasování, je podle Smejkala vyhodnocována individuálně. I on se však plánuje vydat v nejbližší době na preventivní test a se spolupracovníky se stýká na „bezpečnou vzdálenost“.

Koronavirus má i šéf ÚZIS. Babiš měl při schůzce respirátor a do karantény nemusí

Koronavirus

Do karantény nastoupil i Vojtěch, Babišovi se vyhnula

Onemocnění covid-19 se u Rážové potvrdilo ve středu ráno. Do povinné karantény proto zamířil například i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který společně s ní v úterý dopoledne představoval zástupcům médií novou aplikaci e-Rouška 2.0, jež má sloužit ke snadnějšímu vyhledávání kontaktů infikovaných. První test byl u Vojtěcha negativní. Jeho opakování ho čeká v horizontu několika dní.

Karanténa se navíc dotkla i několika zpravodajských redakcí, jejichž novináři kvůli účasti na tiskové konferenci také zamířili do domácí izolace.

Ačkoli Rážová následně šla na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), které mělo trvat přibližně dvě hodiny, šéf vlády do karantény nemusí. Podle vlastních slov měl po celou dobu jednání respirátor FFP2 a seděl od infikované hygieničky na vzdálenost tří metrů v místnosti s vysokými stropy.

Podle informací ČTK odhalili pražští hygienici při zjišťování kontaktů z ministerstva zdravotnictví, kde Rážová působí, další čtyři pozitivní osoby. Prozatím vyhodnotili celkem 157 kontaktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám