Hlavní obsah

Monopol OKSystemu na MPSV chtěli dva ministři přerušit

Právo, Jan Martinek

Informační systémy pro výplatu sociálních dávek jsou dlouhodobým problémem ministerstva práce a sociálních věcí. Už od devadesátých let je provozuje společnost OKSystem a resort často sklízí kritiku, že je na jednom dodavateli závislý. Někteří ministři se pokusili miliardové zakázky přesoutěžit, vždy ale narazili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost, která vznikla v roce 1990, pro ministerstvo zajišťuje nejen software pro výplatu sociálních dávek, ale také například systém pro evidenci sociálních služeb a evidenci uchazečů o zaměstnání.

Monopol OKSystemu se pokusil jako první přerušit Jaromír Drábek, ministr za TOP 09 ve vládě Petra Nečase. Ten v roce 2011 nechal zakázku za 1,6 miliardy společnosti Fujitsu Technology bez výběrového řízení, která ale zadala správu aplikací jiným společnostem.

Klíčový úkol očividně nezvládla, pustil se po razii Babiš do Maláčové

Domácí

OKSystem se obrátil na antimonopolní úřad, který mu dal za pravdu: Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který měl celý proces na starosti, skončil na čtyři roky ve vězení za korupci, za mříže šel i šéf IT oddělení na MPSV Milan Hojer. Drábek na funkci rezignoval v říjnu 2012.

O dva roky později se IT systémy pokusila přesoutěžit ministryně Michaela Marksová (ČSSD) ve vládě Bohuslava Sobotky, jejím cílem bylo agendy, které spravoval OKSystem, rozdělit, soutěžit jednotlivě a ušetřit.

Maláčová žádá o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli IT systémům

Domácí

Marksová tehdy sváděla bitvu i se svým stranickým kolegou Jaroslavem Zavadilem, tehdejším předsedou sociálního výboru, který prosazoval, aby správa IT systémů zůstala stávající společnosti, které nakonec resort v roce 2016 prodloužil smlouvu.

Přesto ale za ministrování Marksové vedl úřad s firmou tichou válku: MPSV v listopadu 2017 odstoupilo od stamilionového tendru, jehož vítězem se stal OKSystem, údajně z obav, že firma nedokáže zakázku dokončit, a společnost následně ministerstvo zažalovala.

Tři varianty

Po nástupu Jany Maláčové (ČSSD) do čela ministerstva v roce 2018 resort uzavřel se společností OKSystem novou smlouvu, která vyprší letos. A zatím není jasné, jak se vyplácení dávek zajistí: poběží jen do začátku příštího roku, poté chce úřad systém znovu přesoutěžit. A nového dodavatele MPSV zatím nemá, přestože soutěžilo už dvakrát: ve druhém řízení vybralo ministerstvo společnost DXC Technology, antimonopolní úřad ale zakázal smlouvu uzavřít.

Přesto Maláčová začátkem letošního roku ujišťovala, že výplata sociálních dávek ohrožena nebude. Zakázka by podle ní měla být vysoutěžena v červnu letošního roku. Původně měla stát 1,5 miliardy, podle současných propočtů ministryně by nakonec zakázka měla stát vyjít až o jednu miliardu víc.

Maláčová: O rezignaci nepřemýšlím. Ať Babiš uplatňuje stejná pravidla

Domácí

V rozhovoru pro Novinky tento týden Maláčová řekla, že stále jsou ve hře tři varianty: nová soutěž, nebo smír s firmou OKsystem a dokončení prvního tendru, nebo prodloužení současného kontraktu.

„Rozpočet 1,5 miliardy je z roku 2016 a od té doby jsme se značně posunuli, co se týká legislativy i růstu mezd. Jde o dvacet dílčích systémů pro fungování MPSV a Úřadu práce. Ty mají sloužit asi jednomu a půl milionu lidí. Denně s nimi bude pracovat přes 15 tisíc úředníků po celém Česku,“ řekla ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám