Hlavní obsah

Mnoho Pražanů hodlá v MHD nosit roušku dál, i když už nemusí

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až do poslední chvíle nebylo kvůli nárůstu nakažených koronavirem v Praze jisté, zda se další vlna odložení roušek dotkne i hlavního města. Nakonec mohou od středy i Pražané stejně jako většina republiky odhodit roušky při jízdách tramvají či autobusem, povinná zůstává nadále jen v metru. Průzkum Novinek mezi cestujícími však ukázal, že mnoho z nich roušky plánuje nosit i nadále.

Bez roušky do autobusu i tramvaje. Mnoho Pražanů ji však plánuje nosit nadáleVideo: Novinky

 
Článek

„Já bych ji radši nosila a budu nosit dál,“ shrnula názor velké části dotazovaných na uvolnění roušek v autobusech a tramvajích seniorka. „Je to blbost, protože ta choroba tu bude dlouho. V prostorách, jako jsou tramvaje, by se rouška měla nosit stále,“ varoval pak muž, který se představil jako lékař v důchodu.

S nošením roušek v hromadné dopravě souhlasí i mnoho mladších lidí, pro které nákaza koronavirem představuje menší riziko. „Myslím, že v metru je dobré mít roušku tím, že se jedná o hodně uzavřený prostor. Podle mě by bylo vhodné ji mít i v tramvajích, protože přece jen mezi zastávkami může být delší doba a vzduch tam bývá uzavřený,“ uvedla například dívka, kterou Novinky zastihly právě na cestě do metra.

„Minimálně pro okolí je dobré, abych roušku stále nosil, jak pro mě samotného, to nevím,“ zmínil muž, který zrovna v roušce vycházel z obchodu. „Protože mám dítě a starého dědu,“ vysvětlil svou opatrnost.

Ohnisko Praha: Zůstávají roušky v metru a na akcích nad 100 osob

Domácí

Raději s rouškou, ať lidé nekoukají

Lidé, kteří si roušky při jízdě v tramvaji už nenasadili, často zmiňovali úlevu nad uvolněným opatření. „Já už bych ji nenosila určitě, už nechci nosit roušky. Metrem moc nejezdím, takže dobrý,“ uvedla například maminka čekající na tramvajové zastávce směrem na Vinohrady a Žižkov.

I ti, kteří účinnost roušek zpochybňují, však přiznali, že už kvůli ostatním si roušku raději nasadí. „Lidé pak na vás koukají jako na takového toho člověka, který narušuje styk ostatních lidí například v tramvaji, tak je určitě dobré ji mít,” uvedl jeden z dotázaných cestujících.

Dopravní podnik vyzývá k vzájemné ohleduplnosti

Nosit roušku v hromadných dopravních prostředcích nadále doporučuje pražský dopravní podnik. „V prostředcích povrchové dopravy, tj. autobusech, tramvajích, trolejbusech či na lanové dráze roušky od 1. července 2020 sice již nejsou povinné, nicméně Dopravní podnik hl. m. Prahy je doporučuje nosit i nadále s ohledem na vzájemnou ohleduplnost a bezpečí cestujících i řidičů,“ uvedl na svých webových stránkách.

Na sever Moravy se kvůli koronaviru vrací tvrdší opatření

Domácí

Po celé republice nadále platí povinnost nosit roušku ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v Praze pak kromě metra i na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí.

Hůře na tom je Moravskoslezský kraj, kde stále roste počet nových případů. Roušky zůstávají povinné například i v kadeřnictví. V lokálních ohniscích, kterými jsou v kraji například Karviná či Frýdek-Místek, je pak rouška povinná ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště.

Anketa

Budete nosit roušku i dál, když už to není povinné?
Ano, všude
4,1 %
Ano, ale jen v rizikových prostorech jako MHD, obchody apod.
48,2 %
Ne
47,7 %
Celkem hlasovalo 6281 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám